Tadżin z jagnięciny

9 Lut 2016

Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana. Tym razem zapraszam na tadżin z jagnięciny. Z ciecierzycą, sosem ze świeżych pomidorów (moje weki z sezonu), suszonymi figami, daktylami i morelami – smakuje doskonale. Do całości wędrują prażone orzechy nerkowca i grubo posiekana natka pietruszki. Idealnie. Tutaj natomiast znajdziesz mój przepis na tadżin z cielęciny.

tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny z ciecierzycą, daktylami i orzechami nerkowca

Przyrządzenie:

Wymieszaj składniki na marynatę. Jagnięcinę umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w większą kostkę. Przełóż mięso do marynaty. Dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem tadżin.

Ciecierzycę namocz na noc. Ugotuj kolejnego dnia w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki.

Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odstaw.

Natkę pietruszki grubo posiekaj.

Usmaż jagnięcinę wraz z dodatkami z marynaty, na maśle klarowanym, na dużym ogniu, aż nabierze złotobrązowej barwy.

Przełóż mięso do tadżin i dodaj pomidory. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wlej 100 ml bulionu i wymieszaj mięso. Piecz kolejne 30 minut.

Do tadżin dodaj suszone owoce, ponownie wymieszaj całość i wstaw z powrotem do piekarnika jeszcze na 30 minut.

Dodaj ciecierzycę i wstaw tadżin na ostatnie 15 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche. Dopraw ewentualnie całość solą i pieprzem.

Do tadżin z jagnięciny dodaj uprażone orzechy nerkowca oraz posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Tadżin z jagnięciny podawaj najlepiej z ugotowaną kaszą kuskus.

Smacznego

tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny

tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny

tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny z ciecierzycą, daktylami i orzechami nerkowca



Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]