Tadżin z cielęciny

23 kwi 2015

Tadżin bądź Tajine to gliniane naczynie ze stożkowatą pokrywką, służące do przygotowywania mięsnych potraw. Jest to także nazwa tradycyjnej marokańskiej potrawy, którą przyrządzamy właśnie w takim naczyniu. Uwielbiam tadżin, bo jest to danie jednogarnkowe, z tych „które same się robią”, a smak zawsze wychodzi wyjątkowy. Warto zainwestować w naczynie do tej potrawy, wiele jest możliwości przygotowania tadżin. Dzisiaj zapraszam na tadżin z cielęciny – danie cudo!

tadżin cielęciny

Tadżin z cielęciny

Przyrządzenie:

Mięso zamarynuj w oliwie z oliwek, listkach szałwii, czosnku, posiekanych szalotkach, soli i pieprzu. Ja marynowałam całą noc w lodówce, ale wystarczy 3 godziny.

Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed smażeniem. Usmaż cielęcinę wraz z dodatkami z marynaty, na maśle klarowanym, na dużym ogniu, aż nabierze złotobrązowej barwy.

Przełóż mięso do tadżin i dodaj pomidory. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wlej 100 ml bulionu i wymieszaj mięso. Piecz kolejne 30 minut.

Po tym czasie dolej resztę bulionu, dodaj owoce suszone i obrane połówki cebulek szalotek. Piecz jeszcze 30 minut. Mięso powinno być już mięciutkie. Sprawdź to i smak sosu. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Na koniec dodaj do tadżin z cielęciny uprażone migdały i świeżą kolendrę. Podawaj z kaszą kus kus.

Smacznego

tadżin z cielęciny

 

 



Sznycel cielęcy pieczony

Sznycel cielęcy pieczony z mozzarellą, parmezanem i sosem z pomidorów, czosnku i ziół to istne niebo w gębie. Proponuję podać go niestandardowo, bo z makaronem spaghetti. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit, ale myślę, że czasem trzeba sobie troszkę pofolgować i sprawić kulinarną przyjemność. Tym bardziej, że pogoda za oknem nie […]

Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane, na które zapraszam Was w tym wpisie, to nie jest danie, które przyrządzicie w 30 minut. Zajmuje nieco więcej czasu, ale przygotowanie tej potrawy nie jest trudne ani wymagające specjalnych zdolności kucharskich. Zachęcam Was do przygotowania mojej propozycji pieczonych faszerowanych bakłażanów. Jestem przekonana, że staną się jedną z Waszych ulubionych potraw.




[instagram-feed]