Śródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca

6 cze 2013

Śródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca

Marzę o wakacjach! O ciepłym klimacie, świecącym słońcu, plaży z drobniutkim piaskiem, falach morza lub oceanu, o zapachu olejku do opalania… o tym wszystkim czego w najbliższym czasie na pewno nie ujrzę i nie doświadczę.. Jeśli nie będzie takiego wyjazdu to niech ta pogoda u nas się w końcu zmieni! U mnie za oknem nic tylko pada i pada..
Aby przybliżyć sobie klimat wakacyjny, postanowiłam przyrządzić kurczaka po śródziemnomorsku – z dodatkiem czosnku, suszonych na słońcu pomidorów, papryki, oliwek, rozmarynu… a to wszystko w jednym garnku. Banalnie proste i bajecznie pyszne!

Śródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca

Przyrządzenie:
W dużym naczyniu żaroodpornym lub głębokiej patelni, rozgrzej oliwę oraz masło. Wrzuć cebulę grubo pokrojoną, pokrojony w plasterki czosnek oraz rozmaryn. Smaż około 15 minut.
Wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo, pokrojoną w grubą kostkę paprykę, obrane i pokrojone pieczarki. Smaż razem na małym ogniu. Dodaj groszek cukrowy.
Dodaj pokrojone suszone pomidory, pomidory z puszki razem z sokiem i wlej wino. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć całe oliwki. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
Wrzuć duże kawałki kurczaka umyte i osuszone. Wymieszaj z sosem. Zagotuj i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodaj uprażone orzechy nerkowca i zamieszaj.
Podawaj ze świeżutką bagietką albo z ryżem. Ja dzisiaj jem z ryżem. Mniam mniam.
Smacznego!
śródziemnomorski kurczak
śródziemnomorski kurczak


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]