29 wrz 2013
Spaghetti z truflami
Do konkursu „Makaron Rządzi Zdrowo – podróż przez Europę”, którego organizatorem jest Get Public Sp. J., postanowiłam podejść bardzo poważnie i przygotować naprawdę wspaniałe dania. Wygraną w akcji jest wyjazd do Włoch na kurs kulinarny – marzenie!
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o akcji, zapraszam tutaj: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-rzadzi-zdrowo-podroz-przez-europe
Dzisiaj przepis #1, w związku z tym to przystanek Włochy. Cudownie!
Pierwszy produkt, który przyszedł mi do głowy, a niewątpliwie związany jest z Włochami, to na pewno zawsze na miejscu pierwszym są trufle. Ubóstwiam ich smak. Są przepyszne, wyjątkowe i przywołują we mnie wspomnienia wakacji w Italii.
Jeśli wybrałam takie delikatesy, nie mogłam połączyć ich z makaronem kupionym, zdecydowanie zasługują na to aby podać je w towarzystwie makaronu samodzielnego wyrobu. Tak też postanowiłam zrobić i specjalnie na tę okazję zaopatrzyłam się w maszynkę do wałkowania i krojenia ciasta na makaron.
Serdecznie zapraszam w podróż do Umbrii – Spaghetti alla norcina właśnie z tych rejonów pochodzi i tam też, jak wiadomo, zbiera się przepyszne trufle.
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]