Spaghetti z rukolą, oliwkami i pomidorami

10 kwi 2014

Jeśli lubicie kuchnię włoską, a wnioskuję, że skoro tu jesteście to na pewno tak – bez wątpienia polubicie moją dzisiejszą propozycję na makaron. Błyskawiczny w wykonaniu i przepyszny! Bardzo ważne są dobrej jakości składniki – makaron produkowany z najwyższej jakości pszenicy durum, najlepsze pomidory suszone i prawdziwe hiszpańskie oliwki. Nie będę się rozpisywać, żebyście nie tracili czasu na zbędne czytanie. Gotujcie i jedzcie! Do spaghetti z rukolą idealnie pasuje włoskie czerwone wino Chianti. Jutro już weekend – czy to nie idealna propozycja na wolny od pracy dzień?

spaghetti z rukolą

Spaghetti z rukolą, oliwkami i pomidorami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek. Po chwili dodaj pomidory i oliwki. Smaż około 3 minuty.
Do warzyw dodaj odcedzony makaron. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na koniec dodaj rukolę. Zamieszaj i podawaj.
Smacznego
spaghetti z rukolą
spaghetti z rukolą
spaghetti z rukolą


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]