Spaghetti bolognese

17 kw. 2013

Spaghetti bolognese

Kolejna moja podróż, tym razem Włochy…, a jeśli Włochy to nie ma możliwości aby nie pojawił się sos boloński. Jak nazwa wskazuje, pochodzi on z Bolonii – stolicy regionu Emilia – Romania, który znajduje się na północy Włoch. Ten klasyczny sos mięsny znany jest na całym świecie jako sos do makaronów, ale równie dobrze pasuje do ziemniaków, polenty i klusek. Można podawać go również do wielu dań pieczonych. Sekretem tego sosu jest długość gotowania – należy go gotować na małym ogniu przez co najmniej 2,5 godziny, a najlepiej nawet 4. Można przygotować go wcześniej, ponieważ dobrze „znosi” przechowywanie w lodówce, nawet do 3 dni. Oczywiście sos można również zamrozić.
Niestety nie będzie żadnych zdjęć z wakacji we Włoszech. Chociaż miałam przyjemność podróżowania po tym pięknym kraju wielokrotnie, ostatni raz był już tak dawno, że wszystkie zdjęcia mam wywołane, a karty pamięci gdzieś się zagubiły:( Przy następnej okazji jakieś fotki zeskanuję, dzisiaj nie mam niestety na to czasu.

Wszyscy chyba jednak wiemy, że Włochy są piękne i wyjątkowe, a włoskie jedzenie doskonale pyszne.
Dzisiaj spaghetti bolognese…

Spaghetti bolognese

Przyrządzenie:

Pokrojony w kostkę boczek i seler naciowy, posiekaną cebulą i startą na grubej tarce marchewkę usmaż na łyżce masła, na patelni. Gdy zbrązowieją przerzuć do garnka. Na patelnię wrzuć pokrojoną kiełbaskę oraz zmielone mięso wołowe. Posól i posyp pieprzem. Mieszaj i czekaj aż mięso się usmaży. Również przerzuć do garnka.
Wątróbkę pokrój drobno i razem z pomidorami dodaj do sosu. Dodaj również goździki, cynamon, łyżeczkę pieprzu cayenne. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dolej mleko, wrzuć listki laurowe, dopraw solą i pieprzem i zamieszaj. Gotuj pod przykryciem przez około 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Makaron ugotuj al dente.
Gotowy makaron polej sosem i posyp startym parmezanem.

Dobrze smakuje z czerwonym winem.

Smacznego!

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!



Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]