19 gru 2016
Uwielbiam grzyby! Na szczęście zimą możemy kupić dobre mrożone i jedzenie ich nie jest nieosiągalne. Najbardziej lubię je jeść w sposób najprostszy, przyrządzając np. sos grzybowy. Najbardziej tradycyjny jaki znam. Przygotowany z dobrych grzybów leśnych, z cebulą, śmietaną i dużą ilością natki pietruszki. Mogłabym się nim zajadać bez przerwy. Myślę, że ten sos to także świetny pomysł na jedno z dań na wigilijnym stole.
W przepisie, który przedstawiam Wam poniżej nie użyłam masła ani oleju do smażenia cebuli z grzybami. Wykorzystałam tłuszcz powstały podczas redukcji tłustej śmietanki 36%. Daje on bardzo fajny zapach, smak i delikatną konsystencję.
Sos grzybowy
Grzyby mrożone rozmroź na sitku. Tłustą śmietanę wlej do garnka. Podgrzewaj, aż się zredukuje i na dnie pojawi się tłuszcz.
Cebulę posiekaj w kostkę i dodaj do garnka. Smaż, aż się zeszkli.
Podgrzybki pokrój na duże kawałki i także dodaj do garnka. Dopraw solą i pieprzem. Duś grzyby, aż odparuje powstała woda, a sos zgęstnieje.
Dodaj śmietanę 18% i ponownie dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp grzyby posiekaną natką pietruszki.
Sos grzybowy podawaj gorący. Świetnie smakuje jako dodatek do makaronu albo ze świeżym pieczywem.
Sos z podgrzybków ze śmietaną i natką pietruszki
Sos z podgrzybków ze śmietaną i natką pietruszki
Sos z podgrzybków ze śmietaną i natką pietruszki
Sos z podgrzybków ze śmietaną i natką pietruszki
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]