Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

12 Wrz 2018

Chyba każdy z nas lubi sobie czasem przygotować królewskie śniadanie. Przyrządzić same pyszności, celebrować chwilę i zjadać bez pośpiechu. Ja na pewno tak. Uwielbiam wakacyjne bądź weekendowe leniwe śniadania. Nie ukrywam też, że jestem wielką fanką sera żółtego. Tak naprawdę, jeśli jem kanapki to najważniejsze jest, aby pojawił się na nich dobry ser. Znacie Tylżycki od Hochland? Ja ostatnio właśnie nim się zajadam. Jest pyszny. Poza tym wytwarzany jest wyłącznie z polskiego mleka i nie zawiera konserwantów. Dla osób, które mają nietolerancję na laktozę jest dobra wiadomość – nie zawiera laktozy. W tym poście zapraszam Was na przepis na wyjątkowe śniadaniowe croissanty właśnie z serem żółtym Tylżycki i pysznymi dodatkami.

śniadaniowe croissanty

Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Przyrządzenie:

Umyj pomidorki koktajlowe, wysusz i przekrój na pół. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez około 15 minut.

Umyj figę i osusz, odetnij małą końcówkę. Pokrój figę na plastry o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzej miód i smaż chwilę, aż się skarmelizuje. Wlej ocet balsamiczny i gotuj chwilę, aż całość zgęstnieje. Połóż plastry figi i smaż w sosie z dwóch stron po około 2 minuty. Zdejmij na talerz i odstaw.

Awokado zgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki. Dodaj posiekaną kolendrę, serek kozi, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie i odstaw.

Jajka rozbij do miseczki. Dolej mleko, dopraw solą i pieprzem. Roztrzep całość widelcem. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wlej jajka i usmaż puszystą jajecznicę.

Croissanty przekrój na pół. Rozsmaruj porcje pasty z awokado, następnie połóż po dwa plasterki sera Tylżyckiego. Na ser porcje jajecznicy i pomidorki koktajlowe lub figi. Możesz też połączyć figi z pomidorkami w jednej kanapce. Posyp szczypiorem i przykryj kanapki górną częścią croissanta.

Smacznego

*post powstał we współpracy z Hochland

Śniadaniowe croissanty

Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Śniadaniowe croissanty

Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Śniadaniowe croissanty

Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Śniadaniowe croissanty

Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Śniadaniowe croissanty

Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na śniadanie to idealnie trafiliście. Zapraszam Was na frittatę. To danie włoskie, które składa się z jajek i różnych dodatków – może być ser, wędlina, warzywa. Co tylko przyjdzie nam do głowy. Ta potrawa podobna jest do omletu czy hiszpańskiej tortilli (która zawiera oczywiście ziemniaki). Frittata po włosku to znaczy „smażone” i […]