12 mar 2015
Smażony dorsz z jarmużem, kaszą i pesto.
Zdaję sobie sprawę, że ostatnio więcej piszę o wydarzeniach, warsztatach i miejscach, w których byłam, niż o moich przepisach. Zależy mi na tym, aby dzielić się z Wami tym, co dla mnie ważne, gdzie jestem, czego się uczę i kogo poznaję. To wszystko związane jest bardzo ściśle z moim blogiem i nie wyobrażam sobie innego miejsca, gdzie mogłabym o tym pisać. Rozwój tego bloga zależy także od tego czy ja poszerzam swoją wiedzę i umiejętności w zakresie szeroko pojętej sztuki kulinarnej. Mam nadzieję, że te teksty są dla Was ciekawe, są czasem odpowiedzią na Wasze pytania związane z kuchnią i możecie się z nich dowiedzieć czegoś nowego.
Jest wiele tematów, które czekają w kolejce na „wskoczenie” na tego bloga. Tym razem jednak wygrywa przepis. Dawno nie było żadnej ryby, dlatego teraz będzie smażony dorsz. Proponuję podać go na kaszy jęczmiennej z posiekanymi sercami karczochów w oliwie, jarmużem z orzeszkami pinii i pesto z rukoli. Danie jest zdrowe, oryginalne i bardzo fajnie skomponowane. I w ogóle nie jest trudne w przygotowaniu ani czasochłonne.
Zapraszam serdecznie.
Zmiksuj składniki na pesto.
Kaszę jęczmienną ugotuj wedle wskazówek na opakowaniu i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i dodaj kaszę. Smaż 1 minutę mieszając i dodaj karczochy. Wymieszaj dokładnie, dopraw ewentualnie solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce lub na patelni na małym ogniu.
Jarmuż przelej wrzątkiem, osusz. Podsmaż na łyżeczce masła klarowanego z orzeszkami pinii około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Na innej patelni rozgrzej masło klarowane i smaż posoloną rybę po 3 minuty z każdej strony.
Podgrzej pesto z rukoli.
Na talerzu połóż porcję kaszy, rybę, obok jarmuż z orzeszkami pinii i pesto z rukoli. Rybę posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]
W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]