26 wrz 2016
Niestety powoli kończy się sezon na pyszne pomidory, dlatego skorzystajmy z tego jeszcze i jedzmy ich jak najwięcej. Zrobiło się już zimno, więc mój dzisiejszy przepis jest nieco bardziej pożywny. Proponuję smażone pomidory w panierce z bułki tartej i sera parmezan. Podałam je z zieloną fasolką w czerwonym pesto. Jeśli nie uda Wam się już znaleźć fasolki, pomidory możecie podać z innym warzywem, np. z brokułami albo sałatą z sosem czosnkowym. Możliwości dodatków jest wiele. Zjedzcie je z Waszym ulubionym. Zapraszam.
Smażone pomidory z zieloną fasolką w czerwonym pesto
Zieloną fasolkę umyj i odkrój końcówki. Ugotuj w osolonym wrzątku al dente. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw na bok.
Listki bazylii i czosnek posiekaj. Wymieszaj z sokiem z cytryny i czerwonym pesto. Fasolkę wymieszaj z powstałym sosem i dopraw solą i pieprzem.
Pomidory umyj i usuń nasady szypułek. Pokrój w poprzek na plastry o grubości 1 cm. Posól i przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem w proporcjach 1:1.
Pomidory obtaczaj w mące, rozmąconym jajku i mieszance bułki tartej z parmezanem. Smaż w mocno rozgrzanym maśle klarowanym, po 3 minuty z każdej strony. Osącz na ręczniku papierowym.
Panierowane pomidory podawaj z zieloną fasolką.
Smażone pomidory z zieloną fasolką w czerwonym pesto
Pomidory smażone z zieloną fasolką w czerwonym pesto
Pomidory smażone z zieloną fasolką w czerwonym pesto
Pomidory smażone z zieloną fasolką w czerwonym pesto
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]