Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie ukrywam, jestem szczerze zadowolona.

Gładzica

Obok storni i skarpia (turbota) należy do pospolitych bałtyckich płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg. Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).

Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu).

Smażona gładzica
Smażona gładzica w serowej panierce

Smażona gładzica w serowej panierce na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami

Przyrządzenie:

Świeże gładzice wypatrosz, odetnij głowy, umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp czarnym pieprzem.

Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wrzuć posiekaną szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj oczyszczone kurki. Dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając przez około 5 minut. Do kurek dodaj kaszę, śmietanę, śmietankę, oliwę truflową, natkę pietruszki i kolendrę. Wymieszaj całość i duś przez kilka minut. Dopraw całość solą i pieprzem.

Ryby oprósz mąką, zamocz w rozbełtanym jajku, a na koniec w panierce ze startego sera zmieszanego z pokruszonym płatkami kukurydzianymi. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron, aż będą miały złocisty kolor.

Na talerze połóż porcje kaszy z kurkami i usmażone ryby. Jedz od razu gorące.

Smacznego!

Smażona gładzica
Smażona gładzica w serowej panierce

Przepis te powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tutaj zapraszam do wszystkich moich przepisów z rybami bałtyckimi:

Naturalnie Bałtyckie