14 gru 2014
Bardzo rzadko piekę słodkości. Zapewne to zauważyliście. Dlatego duma mnie rozpiera po wykonaniu tego ciasta. Sernik czekoladowy wyszedł mi przepiękny, ale co najważniejsze – naprawdę pyszny! Szczęśliwa jestem i mam motywację do dalszego rozwoju ciastowo – deserowego.
Twaróg zmiksuj z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny, miąższem z wanilii i szczyptą soli.
Kakao i kawę wymieszaj z łyżką cukru i wodą. Dodaj około 200 ml mieszanki serowej i zmiksuj.
3.4 białej masy serowej wlej do wysmarowanej masłem formy. Na to połóż warstwę ciemną, a na środek tej warstwy połóż resztę białej masy. W środek włóż patyczek/nóż i kręć nim, aby utworzyć dwukolorowy wzór.
Naczynie z sernikiem wstaw do drugiego większego, wypełnionego wodą. Tego uczyła mnie moja ukochana babcia Krysia, której nie ma niestety już z nami.
Sernik pieczemy 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po tym czasie sernik powinien odstać 12 godzin.
Zapraszam na mój sernik czekoladowy. Smacznego.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]