19 lip 2016
Według mnie ryby najlepiej smakują, gdy są przygotowane w jak najprostszy sposób. Nie potrzebują kombinowania, wielu przypraw i smaków. Najbardziej lubię ryby pieczone. Są zdrowe i pyszne. Sandacz pieczony, który zagościł na moim blogu dzisiaj jest wręcz banalny w przygotowaniu, ale jest wprost obłędny. Świeże pieczone mięso tej ryby wprost rozpływa się w ustach. Do sandacza proponuję podać kaszę bulgur z bobem i fetą, na przepis zapraszam tutaj. Sandacz takich rozmiarów jaki prezentuję Wam w tym wpisie to spokojnie porcja dla dwóch osób.
Sandacz pieczony
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Świeżą rybę wypatrosz i umyj dokładnie zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. W miejsce po wypatroszeniu włóż gałązki kolendry i tymianku oraz plasterki czosnku. Natnij górę ryby i włóż tam także plasterki czosnku. Całą rybę posyp solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.
Piekarnik nastaw na 185 stopni.
Sandacza połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut. Mięso ryby musi być miękkie, delikatne i soczyste.
Rybę podaj z kaszą bulgur z bobem i fetą.
Sandacz pieczony
Sandacz z ziołami i czosnkiem pieczony
Sandacz z ziołami i czosnkiem pieczony
Sandacz z ziołami i czosnkiem pieczony
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]