Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

12 Cze 2017

Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla.

sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Przyrządzenie:

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

Przygotuj gremolatę. W moździerzu lub blenderem utrzyj porwane listki świeżej bazylii (około 10 listków), lekko posiekane listki natki pietruszki (pół pęczka), posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, skórkę startą z cytryny, oliwę z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ważne, żeby konsystencja sosu nie była zbyt rzadka, sos musi być dość gęsty z wyczuwalnymi poszczególnymi składnikami.

Szparagi umyj zimną wodą. Odetnij twarde końcówki. Ugotuj szparagi w lekko osolonym wrzątku. Najlepiej tak, aby stały w garnku, a końcówki wystawały ponad wodę. Wtedy ugotują się na parze. Szparagi gotuj krótko, aby pozostały al dente. Aby pozostały jędrne i nie zwiędnięte przełóż je na chwilę do zimnej wody z lodem. Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym.

Pomidorki umyj zimną wodą, osusz i przekrój na połówki.

Na talerzu połóż szparagi, kawałki mozzarelli i połówki pomidorków. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii oraz polej powstałym sosem czyli gremolatą.

Smacznego

sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

sałatka ze szparagami

Sałatka a’la caprese ze szparagami i gremolatą

sałatka ze szparagami

Sałatka a’la caprese ze szparagami i gremolatą

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie jest totalnie obłędny! Krewetki z pomarańczą, kaparami, selerem naciowym i czerwoną cebulą okazały się niebywale pysznym połączeniem. Bardzo ważne jest, abyście do tej potrawy wykorzystali świeże krewetki tygrysie, które sami ugotujecie. Wtedy będą jędrne i przygotowane w punkt. Tylko wtedy ta sałatka będzie smakowała jak należy. Sałatka […]

Spaghetti z marchewki w lekkiej sałatce

Fit&Easy przygotowała dla nas kolejną niespodziankę – makarony z warzyw! To dla mnie wspaniała wiadomość. Często robię je sama w domu, ale nie da się ukryć, że gotowe spaghetti warzywne ułatwią mi szybsze przygotowanie potraw. Wydaje się, że to taki banalny pomysł, ale jednak nikt wcześniej na niego nie wpadł. Byłam niedawno na międzynarodowych targach Fruit Logistica […]