28 lut 2013
Wcześniej Wam już pisałam, że uwielbiam przyrządzać i jeść sałatki. Dzisiaj podam przepis na kolejną. Z grecką nutą. Sałatkę podaje się na ciepło. Trzeba pamiętać, że ser halloumi należy spożywać od razu po zgrillowaniu, bo później twardnieje. Ja ser i warzywa grillowałam na grillu elektrycznym, można też użyć patelni grillowej bądź takiej „beztłuszczowej”. Oczywiście sałatka z serem halloumi jest bardzo łatwa w wykonaniu.
Sałatka z serem halloumi
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]