30 lip 2013
Sałatka z polędwiczką wieprzową, kurkami i serem Gorgonzola Piccante
Jakiś czas temu, nawet nie pamiętam dokładnie kiedy, wzięłam udział w konkursie fotograficznym prowadzonym przez blogerkę z bloga Smaczne Ujęcie. Konkurs nazywał się „Szparagi w roli głównej” i jak się pewnie domyślacie, chodziło o wysłanie potrawy ze szparagami. Wysłałam zdjęcie makaronu ze szparagami i innymi różnościami, zdając sobie sprawę, że moje szanse na wygraną są marne. Zdjęcie było co najmniej średnie. Około 2 tygodnie temu dostaję e-mail od Ani Dobrowolańskiej – autorki bloga Smaczne Ujęcie, że wygrałam konkurs i przeprasza, że tak późno mi o tym pisze. Przyznam, że byłam mocno zaskoczona, ale oczywiście zadowolona bardzo. Do wygrania były noże do steków Jamiego Olivera. Ania poprosiła mnie o adres do wysyłki, który jej rzecz jasna podałam. Okazało się, że obie mieszkamy w Radomiu. Ustaliłyśmy, że najlepiej będzie jak się spotkamy i Ania nagrodę wręczy mi osobiście. I co najważniejsze, będziemy miały okazję się poznać. Umówiłyśmy się na kawę. I tutaj już totalne zaskoczenie! Pozytywne, rzecz jasna. Ania jest córką mojej nauczycielki j. polskiego z liceum! Jaki ten świat mały! To strasznie miła informacja, bo bardzo lubiłam tę nauczycielkę. Poza tym Ania to bardzo fajna osoba i mam nadzieję, że uda nam się czasem spotkać i pogadać. Coś razem ugotować i sfotografować – może czegoś się nauczę od super fotografa. W każdym razie fajne doświadczenie i chciałam się nim z Wami podzielić. Zapraszam oczywiście na blog Smaczne Ujęcie i dziękuję za wygraną, Aniu.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]