25 mar 2016
Bardzo lubię przygotowywać i jeść przeróżne sałatki. Przyrządzam je zawsze tak, że można się nimi najeść. Są bardzo pożywne i zdrowe. Sałatka z łososiem, na którą zapraszam Was w tym poście, także taka jest. Proponuję podać ją z jajkiem poche. Jajko poche to po prostu jajko w koszulce. Wiele osób myśli, że trudno się je robi. Nic bardziej mylnego. To bardzo prosta sprawa. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście jajek poche, polecam spróbować. Pamiętam jak bardzo ucieszyłam się, gdy pierwszy raz udało mi się je przyrządzić na śniadanie. Tyle było szczęścia! Jak się to robi, przeczytacie oczywiście w tym przepisie. Smacznego.
Sałatka z łososiem
Sałaty umyj i osusz. Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Pieczarki obierz i pokrój. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Szczypior i kolendrę posiekaj grubo.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj pieczarki. Smaż, aż będą rumiane. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Na drugą patelnię wsyp cukier. Gdy zacznie się karmelizować dodaj pokrojoną cebulę. Wlej ocet winny. Zamieszaj. Po około 5 minutach wlej ocet balsamiczny. Smaż cebulę przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw na bok.
Na jednym dużym lub dwóch talerzach rozłóż sałaty. Połóż rzodkiewki, pieczarki, plasterki łososia wędzonego, karmelizowaną cebulkę i serek kozi.
W garnuszku zagotuj wodę i wlej około 50 ml octu spirytusowego. Jajka wbij pojedynczo do małych miseczek i wlej zdecydowanym ruchem do gotującej się wody. Obracaj łyżką wokół jajka kilka razy, aby białko otoczyło żółtko, a całe jajko nie opadło na dno. Gotuj jajka 3 minuty. Po tym czasie wyjmij jajka delikatnie łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z wody. Po chwili przełóż je na sałatkę.
Sałatkę z łososiem skrop oliwą z oliwek. Posyp solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, szczypiorem i kolendrą. Podawaj od razu.
Sałatka z łososiem
Sałatka z łososiem
Sałatka z łososiem
Sałatka z łososiem
Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]