16 maj 2013
Sałatka z halloumi, salami z orzechami i truskawkami
Przy tak pięknej pogodzie zachciało mi się jeszcze wiosennych orzeźwiających smaków. Kupiłam ostatnio francuskie salami z orzechami włoskimi i pomyślałam, że doskonale będzie się komponowało z truskawkami i grillowanym serem halloumi z dodatkiem mięty. Wyszła naprawdę fajna kompozycja smaków. Moi najbliższi byli zachwyceni.
Przepis ten bierze udział w konkursie „Rezydencje dla artystów gotujących”, którego organizatorem jest Malta Festival Poznań we współpracy z Durszlak.pl.
To propozycja na kolację.
Ta sałatka bierze udział w konkursie dla blogerów pt. „Inspiruje nas Fit&Easy”.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]