Sajgonki z krewetkami

20 lut 2013

Przepis na sajgonki z krewetkami powstał po wizycie u mojego przyjaciela, gdzie Jego koleżanka Tajka przygotowała przepyszne sajgonki. Byłam co prawda wtedy w ciąży i miałam trochę większy apetyt, ale zjadłam ich naprawdę dużo i sądzę, że to nie tylko zasługa mojego „błogosławionego stanu” (zawsze bawi mnie to określenie). Tamte zrobione były z mielonym mięsem wieprzowym – takie też już przygotowywałam w domu i były pyszne, dzisiaj jednak chciałam coś zmienić i zrobiłam sajgonki z krewetkami.

sajgonki z krewetkami

Sajgonki z krewetkami

Sajgonki z krewetkami

Przygotowanie:

Rozmrożone krewetki marynujemy w soku z 0,5 limonki, przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos ostrygowy mieszamy z wyciśniętym sokiem z 1 limonki, posiekanymi ząbkami czosnku i 1 łyżeczką brązowego cukru (może być biały).
Cebulę oraz papryczki chilli drobno siekamy.
sajgonki z krewetkami

Składniki na sajgonki

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę oraz papryczkę chilli. Krótko podsmażamy, wrzucamy krewetki.
Sajgonki z krewetkami

Smażone krewetki

Dolewamy sos. Na dużym ogniu, mieszając smażymy około 2-3 minuty.
Każdy placek zanurzamy na 2 sekundy w ciepłej wodzie, po czym wykładamy np. na deskę do krojenia lub metalową tacę- ja akurat taką miałam. Po chwili, gdy placek zmięknie, na dole placka układamy po 3 krewetki i kilka listków świeżej kolendry.
Sajgonki z krewetkami

Przygotowanie sajgonek

Zawijamy placek. Ja zjadam w ten sposób przygotowane sajgonki. Takie rollsy można też usmażyć w głębokim tłuszczu i będą równie pyszne (dla niektórych lepsze). Można podać je z sosem ostrygowym, rybnym lub sojowym.

Smacznego



Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]



[instagram-feed]