Rosół dyniowy z kaszą manną

13 Paź 2017

Dzisiejszy przepis to moja kolejna propozycja w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Mamy sezon dyniowy, robi się chłodniej, a na takie dni idealne są gorące zupy. Doskonałą rozgrzewającą zupą jak wiadomo jest rosół. Postanowiłam zatem przygotować rosół dyniowy. W dzieciństwie moja babcia Krysia przyrządzała dla nas rosołek z kwadracikami z kaszy manny. Jakie to było pyszne! Pomyślałam, że moje dzieci także pokochają takie zestawienie. Ku mojemu zadowoleniu – tak właśnie się stało.

Celowo mój przepis nazwałam rosołem dyniowym, a nie kremem z dyni. Nie jest ona tak gęsta jak kremy. Dynia jest tutaj dodatkiem do esencjonalnego bulionu wołowo – drobiowego*. Podkręciłam smak zupy sokiem z pomarańczy. Nie dodałam popularnego imbiru czy innej przyprawy korzennej, która bardzo dobrze czuje się w towarzystwie dyni. Przyrządzałam tę zupę z myślą o najmłodszych członkach naszej rodziny, którzy nie koniecznie przepadają za ostrzejszymi smakami. Dodatek kaszy manny sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej pożywna i pełna nieocenionych wartości odżywczych. Jako jedyna z kasz zawiera dużą ilość jodu. Bogata jest w witaminy: B1, B2, B6 i PP. Jest także źródłem kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu. Polecam zatem moją zupę także kobietom w ciąży.

*zamiast bulionu mięsno – warzywnego, możesz oczywiście przygotować esencjonalny bulion warzywny

rosół dyniowy

Rosół dyniowy z kwadracikami z kaszy manny

Rosół dyniowy z kwadracikami z kaszy manny

Przyrządzenie:

Przygotuj bulion. Do garnka o pojemności 4 – 5 litrów włóż opłukane zimną wodą mięso wraz z przyprawami. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny – rosół ma „pyrkać”. W trakcie przygotowywania nie zdejmuję tzw. szumowin z góry – jak uczył mnie kiedyś Kurt Scheller – to nic innego jak ścięte białko, które zniknie po jakimś czasie.

Cebulę oraz główkę czosnku pokrój na mniejsze kawałki i opal nad gazem bądź na suchej patelni, jeśli masz kuchenkę elektryczną lub indukcyjną. Dodaj do garnka z gotującymi się mięsem.

Resztę warzyw umyj zimną wodą, marchew, pietruszkę i seler obierz. Wszystko dodaj do garnka. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ognień. Gotuj całość na wolnym ogniu (niech rosół delikatnie pyrka) przez kolejne 1,5 godziny. Marchewki wyjmij wcześniej, żeby rosół nie był zbyt słodki (jak tylko staną się miękkie sprawdź smak bulionu).

W rondelku zagotuj 0,5 l wody ze szczyptą soli. Powoli wsypuj kaszę mannę cały czas energicznie mieszając widelcem bądź trzepaczką. Zdejmij z ognia. Dodaj łyżeczkę masła i bardzo szybko dokładnie wymieszaj. Przełóż do płaskiego naczynia. Odstaw do czasu, aż kasza manna ostygnie i się zetnie. Po około 1 godzinie będzie można ją pokroić na kwadraty.

Dynię hokkaido dokładnie umyj zimną wodą. Nie trzeba jej obierać. Przekrój na 4 kawałki. Łyżką wydrąż pestki (nie wyrzucaj ich, upraż potem w piekarniku bądź na suchej patelni – będą idealną przekąską). Kawałki dyni skrop oliwą z oliwek i posól. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz około 25 minut.

Gotowy bulion przecedź (mięso może się przydać na pierogi). Do garnka włóż upieczone kawałki dyni oraz wlej sok z pomarańczy. Całość dokładnie zmiksuj blenderem i ewentualnie dopraw solą.

Do głębokich talerzy nałóż kwadraciki z kaszy manny i wlej porcje rosołu dyniowego. Dodaj łyżeczkę śmietany, posyp uprażonymi ziarenkami i posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

rosół dyniowy

Rosół dyniowy z kwadracikami z kaszy manny

rosół dyniowy

Rosół dyniowy z kwadracikami z kaszy manny

rosół dyniowy

Rosół dyniowy z kwadracikami z kaszy manny

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:

Suflet z kaszy i dyni

Papryki faszerowane kaszą i wołowiną

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Rosół dyniowy z kaszą manną
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Suflet z kaszy i dyni

Jako jedna z ambasadorek kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, zastanawiałam się jaki kolejny przepis zaprezentuję. Tym razem chciałam użyć kaszy kukurydzianej, bo nie jest tak popularna w Polsce jak inne kasze, a nie mniej wartościowa. Początkowo sądziłam, że przygotuję kluseczki kukurydziane, […]

Kukurydziane placki z cukinii

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo i bardzo często przyrządzam z nią placki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem po raz kolejny nie chciałam używać mąki pszennej i przygotowałam placuszki bezglutenowe. Kukurydziane placki z cukinii, które prezentuję Wam w tym wpisie są delikatne i puszyste dzięki kefirowi, który jest jednym ze składników ciasta. Placuszki doprawiłam także dużą […]