10 lut 2014
Biorąc udział w konkursie „Smakowita Pajda to kulinarna frajda”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda, bardzo zależało mi na tym, aby stworzyć danie niebanalne. Oryginalny przepis z użyciem smalczyku roślinnego? Jak zapewne zdążyliście się już o tym przekonać – uwielbiam ryby i owoce morza, dlatego pierwsza myśl była właśnie taka, aby połączyć ze sobą moje ulubione smaki. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie aromatem ziół, który sprawił, że moje danie stało się wyjątkowe. Smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda pysznie smakuje ze świeżutkim pieczywem, ale jak miałam okazję się przekonać – idealnie także sprawdza się jako tłuszcz do smażenia. Polecam i przekonajcie się i Wy w swoich domach.
Zapraszam na roladki z bakłażana i sandacza, zawijane z krewetkami smażonymi na smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]