Roladki schabowe faszerowane kaszą

31 sie 2017

Z dania, które prezentuję Wam w tym wpisie jestem bardzo zadowolona. Wyszło obłędne. Wyobraźcie sobie roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak z serkiem ricotta i szpinakiem smażonym z czosnkiem. Takie mięsko owinęłam w plasterki szynki parmeńskiej i po upieczeniu podałam je z dipem z kurek z nutą truflową. Brzmi wspaniale, prawda? Przepis ten przygotowałam w ramach kampanii  „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Wydaje się bardzo skomplikowane w przygotowaniu, ale tak nie jest. Przyrządźcie je dla swoich najbliższych – Wy będziecie dumni ze swojego dzieła, a wszyscy będą zachwyceni smakiem.

roladki schabowe faszerowane kaszą

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, zawinięte szynką parmeńską

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, zawinięte szynką parmeńską podane z dipem z kurkami

Przyrządzenie:

Kaszę pęczak wypłucz zimną wodą i ugotuj w osolonym wrzątku wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Liście szpinaku umyj zimną wodą i osusz. Czosnek obierz i posiekaj bądź rozgnieć przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego i dodaj czosnek. Smaż 30 sekund i dodaj liście szpinaku. Posól i dopraw białym pieprzem mielonym. Smaż mieszając, aż szpinak lekko „zwiędnie”, powinno potrwać to około 1 minutę. Odstaw na bok.

Plastry wieprzowiny rozbij tłuczkiem do mięsa dość cienko, uważaj jednak, żeby ich nie uszkodzić. Posól i posyp białym pieprzem mielonym z obu stron. Na każdym kawałku mięsa połóż po 3 listki szałwii. Na listki połóż odciśnięte z powstałej w trakcie smażenia wody, liście szpinaku z czosnkiem.

Serek ricotta wymieszaj z ugotowaną kaszą pęczak. Połóż na szpinaku. Każdy kawałek mięsa połóż delikatnie na plasterku szynki parmeńskiej i zawiń w roladkę. Następnie zawiń w drugi plasterek.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Usmaż roladki z każdej strony, delikatnie przekładając, aby ich nie uszkodzić.

Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego.

roladki schabowe faszerowane kaszą

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak z ricottą i szpinakiem, zawinięte w szynkę parmeńską

Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra – dół, na 20 minut.

W tym czasie przygotuj dip. Oczyść kurki. Najłatwiej zrobisz to zalewając je wrzątkiem z solą. Wymieszaj łyżką i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź kurki i opłucz zimną wodą. Cały brud i piach bardzo łatwo zejdą z grzybów.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj kurki i dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem. Smaż mieszając, aż kurki się lekko zarumienią. Dodaj śmietanę, oliwę truflową, wymieszaj i na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dolej także sos powstały z pieczenia roladek.

Wyjmij roladki z piekarnika i każdą pokrój na 4 plasterki. Każdą porcję podawaj z dipem z kurkami i posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

roladki schabowe faszerowane kaszą

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, zawinięte szynką parmeńską

roladki schabowe faszerowane kaszą

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, zawinięte szynką parmeńską

roladki schabowe faszerowane kaszą

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, zawinięte szynką parmeńską

roladki schabowe faszerowane kaszą

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, zawinięte szynką parmeńską

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:

Grillowana kasza manna z krewetkami i warzywami

Lubię kaszę



Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]

Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]



[instagram-feed]