Roladki cielęce ze szpinakiem i serem pecorino

1 kwi 2014

Dawno nie było u mnie żadnego mięsa, dlatego postanowiłam przygotować coś dla mięsożerców, żeby się nie zniechęcili do Czosnka. Od teściowej dostałam piękny, oczyszczony i pozbawiony niefajnych błonek i żyłek, kawałek cielęciny. Myślałam, żeby może przygotować jakiś gulasz, ale szkoda mi było tego mięsa na takie danie. Dlatego przyrządziłam roladki cielęce ze szpinakiem i serem pecorino, w sosie z pomidorów. Podałam je na puree truflowym z topinambura. Cud miód.

roladki cielęce

Roladki cielęce ze szpinakiem i serem pecorino

Przyrządzenie:
Topinambur obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Cielęcinę dokładnie oczyść, umyj i osusz. Pokrój ją na około 12 plastrów i dość cienko rozbij. Posyp solą i pieprzem.
Szpinak umyj i osusz. Na połowie masła krótko podsmaż czosnek i dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż zmniejszy swoją objętość. Zdejmij z patelni.
Na plastry cielęciny ułóż porcje szpinaku i sera pecorino. Zawiń i zepnij wykałaczkami.
Rozgrzej resztę masła z oliwą z oliwek i podsmaż cebulę wraz z liśćmi laurowymi, aż będzie miękka. Dolej wino i duś, aż odparuje.
Włóż roladki cielęce i podsmaż na średnim ogniu około 5 minut. Dodaj pomidory. Przykryj i duś aż mięso będzie miękkie (około 40 minut).
Odcedzony topinambur utrzyj bądź zmiksuj na puree z oliwą truflową i solą.
Roladki cielęce pokrój na mniejsze kawałki i podawaj na puree z topinambura. Obok podaj sos z patelni.
Oczywiście możesz polać go więcej niż ja to zrobiłam na zdjęciu – tak ładniej wygląda. Po zrobieniu zdjęć też dolałam go sobie więcej 😉
Smacznego
roladki cielęce
roladki cielęce
roladki cielęce


Sznycel cielęcy pieczony

Sznycel cielęcy pieczony z mozzarellą, parmezanem i sosem z pomidorów, czosnku i ziół to istne niebo w gębie. Proponuję podać go niestandardowo, bo z makaronem spaghetti. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit, ale myślę, że czasem trzeba sobie troszkę pofolgować i sprawić kulinarną przyjemność. Tym bardziej, że pogoda za oknem nie […]

Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane, na które zapraszam Was w tym wpisie, to nie jest danie, które przyrządzicie w 30 minut. Zajmuje nieco więcej czasu, ale przygotowanie tej potrawy nie jest trudne ani wymagające specjalnych zdolności kucharskich. Zachęcam Was do przygotowania mojej propozycji pieczonych faszerowanych bakłażanów. Jestem przekonana, że staną się jedną z Waszych ulubionych potraw.



[instagram-feed]