Risotto z krewetkami i szafranem

Przepis na risotto z krewetkami i szafranem, który prezentuję Wam w tym wpisie pochodzi z książki „Ryby są super” Lidl Polska. Jego autorką jest Dorota Wellman. Bardzo proste w wykonaniu danie, ale ze względu na dobór składników – bardzo wykwintne, delikatne i pyszne. Uwielbiam krewetki pod każdą postacią i w każdym daniu. Także to risotto z krewetkami i szafranem to dla mnie strzał w dziesiątkę!

risotto z krewetkami
Risotto z krewetkami i szafranem

Risotto z krewetkami i szafranem według Doroty Wellman

Przyrządzenie:

Przygotuj bulion krewetkowy. Pancerzyki z krewetek zalej zimną wodą w garnku i zagotuj. Warzywa obierz, umyj zimną wodą i pokrój na mniejsze części. Włóż do garnka z pancerzykami. Dodaj pieprz i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 25 minut. Przecedź bulion i odstaw.

Szalotki obierz i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij szalotki. Dodaj ryż i smaż do momentu, aż zrobi się szklisty. Dolej wino oraz dodaj szafran. Mieszając gotuj, aż zredukujesz płyn.

Po odparowaniu wina, dolewaj bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej. Mieszaj często. Bulion dolewaj do momentu, aż ryż będzie al dente. Uważaj, by nie rozgotować ryżu. Na 2 – 3 minuty przed końcem gotowania dodaj umyte i osuszone ręcznikiem papierowym krewetki. Gdy nadmiar płynu odparuje, zdejmij risotto z ognia. Dodaj masło i starty parmezan. Całość dopraw solą i pieprzem.

Risotto z krewetkami i szafranem wymieszaj dokładnie i podawaj od razu gorące.

Smacznego

risotto z krewetkami
Risotto z krewetkami i szafranem
risotto z krewetkami
Risotto z szafranem i krewetkami
risotto z krewetkami
Risotto z szafranem i krewetkami

*Piękną serwetkę bawełnianą, którą widzicie na zdjęciu możecie kupić w fantastycznym sklepie skandynawskie.pl