Retrowarzywa

5 sie 2016

Przyznaję, że już jakiś czas temu stałam się posiadaczką nowej książki kulinarnej autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza (Gotowaniezpasja.pl) – „Retrowarzywa”. Nie miałam jednak po prostu wcześniej czasu, aby Wam ją przedstawić. Myślę, że lepiej późno niż wcale, dlatego zapraszam na moją recenzję tej książki.

retrowarzywa

Retrowarzywa

Retrowarzywa

Jak piszą autorzy, książka „Retrowarzywa” powstała z miłości do warzyw. Przypominają nam o tych, które zostały trochę zapomniane lub z którymi nie wiemy co zrobić, bo są nam po prostu nieznane. Głównymi bohaterami książki są: burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur. Dla każdego z nich poświęcony jest osobny rozdział. Na początku każdego rozdziału dostajemy pomocną wiedzę o danym warzywie. Skąd pochodzi, jak się go uprawia, jak się go je czy jakie posiada właściwości zdrowotne. W kolejnej części Paweł i Grzegorz prezentują nam autorskie przepisy z wykorzystaniem danego warzywa. Wszystkie zdjęcia, rzecz jasna są wykonane przez Grzegorza, który z wykształcenia jest fotografem.

retrowarzywa

Spis treści

Burak

Od samego początku książki przepisy robią wrażenie. Burak dostał ich aż 18 i sama nie wiem, który pierwszy chciałabym spróbować.

retrowarzywa

Pierogi z botwinką, białym serem i wiśniami

retrowarzywa

Barszcz czerwony z fasolą Piękny Jaś i wiśniami

retrowarzywa

Tarta z botwiny i koziego sera

retrowarzywa

Wędzony łosoś marynowany w soku z buraków i jagód

Rabarbar

W rozdziale z rabarbarem znajdziemy przepisy na ciasto, oryginalny kompot, czekoladowe risotto, pieczoną rybę czy drożdżówki waniliowe. Jestem niesamowicie ciekawa smaku gulaszu z serc drobiowych z rabarbarem i dynią na piwie gryczanym i to na pewno pierwsze danie z tego rozdziału, które z pewnością przygotuję w domu.

retrowarzywa

Kompot rabarbarowy z truskawkami i zielonym pieprzem

retrowarzywa

Gulasz z serc drobiowych z rabarbarem i dynią na piwie gryczanym

retrowarzywa

Pate z kurzych wątróbek z musem rabarbarowym oraz zielonym pieprzem, śliwkami i brandy

retrowarzywa

Jarmuż

Jarmuż

Co prawda niedawno jarmuż stał się bardzo modny i popularny, ale myślę, że nadal wiele osób nie wie jak go przygotować, jakie fajne kompozycje smakowe i struktury można z niego „wyczarować”. W tym rozdziale książki chłopaki ponownie pokazują, że nie przypadkowo mówią, że gotowanie to ich pasja. Dosłownie każdy przepis wywołuje niesamowitą pracę moich ślinianek, każde danie zjadłabym z największą przyjemnością. Pierwszy przepis jarmużowy i od razu sztos – polska margherita – pizza z jarmużowym pesto ze świeżymi pomidorami i kozim serem. Resztę kilku innych propozycji oceńcie sami 🙂

retrowarzywa

Polska Margherita – pizza z jarmużowym pesto ze świeżymi pomidorami i kozim serem

retrowarzywa

Wytrawne gofry z pesto jarmużowym, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

retrowarzywa

Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką

retrowarzywa

Skorzonera

Skorzonera

Co powiecie na śledzia z gotowaną skorzonerą na soku z kiszonych ogórków oraz z białą truskawką? Ja na pewno nie wpadłabym na takie ciekawe połączenie smaków. Uwielbiam placki ziemniaczane, dlatego zdecydowanym hitem na przepis ze skorzonerą są placki ziemniaczane z tartą skorzonerą oraz sosem ze szpinaku i niebieskiego sera z grillowaną gruszką.

retrowarzywa

Śledź solony z gotowaną skorzonerą na soku z kiszonych ogórków oraz z białą truskawką

retrowarzywa

Minitartaletki ze skorzonerą, szprotkami i czerwoną cebulą oraz serem długo dojrzewającym

retrowarzywa

Placki ziemniaczane z tartą skorzonerą oraz sosem ze szpinaku i niebieskiego sera z grillowaną gruszką

Pasternak

Przyznajcie, jak często używacie pasternaku w swojej kuchni? Jak wiele niesamowitych dań można z nim stworzyć dowiecie się w tym rozdziale. Jak wiecie, uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, dlatego szczególnie spodobało mi się raviolo z masą z pasternaku i czosnku niedźwiedziego oraz płynnym żółtkiem w polewie z palonego masła z szałwią. Specjalnie nie pokazuję Wam zdjęcia tej potrawy, musicie sami zajrzeć do książki i zachwycić się tym daniem 😉 Przedstawiam inne równie ciekawe pozycje.

retrowarzywa

Kanapeczki z pastą twarogową, minikorzeniami pasternaku oraz zielonym groszkiem

retrowarzywa

Chowder z małżami, pasternakiem, ziemniakami i grillowaną kukurydzą

retrowarzywa

Camembert w panierce orzechowej na puree pasternakowo – gruszkowym z pieczonym pasternakiem i grillowaną gruszką

Brukiew

Znacie brukiew? Wiecie co to za warzywo? Jak wygląda? Jakie ma właściwości? Jeśli nie, w książce „Retrowarzywa” zapoznacie się z nią bliżej i dostaniecie aż 13 wspaniałych przepisów z jej wykorzystaniem.

retrowarzywa

Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką

retrowarzywa

Tarta z brukwią, zieloną cukinią i pomarańczowym serem

Topinambur

Ostatni w książce „Retrowarzywa” jest wspaniały topinambur. Spójrzcie na dwa spośród 12 proponowanych przez autorów przepisów z wykorzystaniem tego wyjątkowego warzywa. Myślę, że tyle wystarczy, aby zaciekawić Was do obejrzenia i zapoznania się ze wszystkimi przepisami chłopaków.

retrowarzywa

Pierogi ruskie z farszem z topinamburu ze smażoną cebulą z jabłkiem/Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Jestem szczerze zakochana w tej książce. Pięknie wydana, w twardej porządnej obwolucie. Niezwykle smakowite zdjęcia i oryginalne przepisy Grześka i Pawła sprawiają, że chce się gotować razem z nimi. Od razu, w chwili czytania książki.

Bardzo się cieszę, że książka „Retrowarzywa” to nie kolejna książka, która gdzieś zniknie spośród kilkudziesięciu (a może kilkuset?) innych, które posiadam w mojej biblioteczce. Na pewno trafi na półkę tych wyjątkowych. Brawo chłopaki! Jestem z Was dumna! A Was, moi mili czytelnicy gorąco zachęcam do zapoznania się z nią od deski do deski i gotowania razem z Grzesiem i Pawłem 🙂





[instagram-feed]