8 paź 2020
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, że domownicy będą zachwyceni. Zanim jednak będzie przepis, napiszę kilka zdań na temat drobiu. Warto obalić parę mitów.
W całej Unii Europejskiej system ściółkowy stanowi jedyną formę hodowli na potrzeby produkcji mięsa drobiowego. Ptaki mają zagwarantowane odpowiednie warunki do dziobania, drapania oraz przestrzeń do swobodnego poruszania się.
Stosowanie hormonów i stymulatorów wzrostu w hodowli jest od dawna zakazane w całej UE.
Antybiotyki mogą być podawane wyłącznie z przepisu lekarza weterynarii i „w ilości tak małej, jak to możliwe, ale tak dużej, jak to konieczne”. Odpowiedzialne stosowanie antybiotyków jest wymagane w leczeniu chorych zwierząt, w trosce o zapewnienie im właściwego dobrostanu.
Konsumenci w UE mogą mieć pewność, że dokonują zakupu czystego mięsa mięśniowego, nienastrzykiwanego wodą. Przetworzone produkty drobiowe, takie jak mięso marynowane, poza przyprawami i innymi składnikami, mogą zawierać również dodatek wody, przy czym wszystkie dodatki muszą być wymienione na etykiecie. Oczywiście, przetwory drobiowe są również regularnie poddawane surowym kontrolom.
W większości przepisów kulinarnych na potrawy z drobiu, zaleca się płukanie mięsa przed przystąpieniem do jego przyrządzania. Jak się okazuje, taka praktyka pod względem higienicznym jest bezużyteczna. Krótkie płukanie pod bieżącą wodą – w przeciwieństwie do późniejszej obróbki termicznej mięsa – nie eliminuje drobnoustrojów występujących zawsze w surowej żywności. Nawet niewielki rozprysk wody podczas mycia drobiu może natomiast doprowadzić do przeniesienia mikroorganizmów na sąsiednie pokarmy, które później są spożywane na surowo. O wiele ważniejsze jest, aby zawsze dobrze gotować mięso drobiowe (w wystarczająco wysokiej temperaturze) i dobrze umyć wszystkie naczynia kuchenne.
Z piersi kaczki odkrawamy skórę i odkładamy na bok. Mięso bardzo cienko kroimy. Do dużego garnka wlewamy wodę na wywar i dodajemy wszystkie warzywa. Jak tylko doprowadzimy wywar do wrzenia, zmniejszamy ogień, tak aby w momencie, gdy będziemy go dodawać do ragout nie był zbyt gorący.
Drobno kroimy selera, marchewkę i czerwoną cebulę. Na dużą patelnię dodajemy odrobinę oliwy, odrobinę masła i posiekane warzywa. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki skórę z kaczki i namoczone w wodzie i odsączone grzyby. Gdy skóra się zarumieni przekładamy ją do wywaru, dzięki czemu będzie on bardziej aromatyczny.
Na patelnię dodajemy garść posiekanej piersi z kaczki, dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy białe wino, podnosimy ogień i czekamy, aż alkohol odparuje. Wlewamy wywar warzywny, dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i kontynuujemy gotowanie. Od czasu do czasu mieszamy.
W misce łączymy ricottę, tarty ser Parmigiano Reggiano i ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Dokładnie mieszamy za pomocą widelca do otrzymania jednolitej kremowej konsystencji. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.
Wino wlewamy do rondelka. Dodajemy posiekaną cebulę i doprowadzamy do wżenia. Gotujemy przez kilka minut do momentu, aż odparuje alkohol. Dodajemy 2 łyżki cukru z trzciny cukrowej, obniżamy ogień i dokładnie mieszamy, aż wino zgęstnieje i zredukuje się. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę kukurydzianą i ponownie podgrzewamy, ciągle mieszając. Powstałą redukcję przelewamy do miski przez sitko pozbywając się cebuli.
Tortownicę oprószamy semoliną i rozwałkowujemy na niej ciasto na ravioli. Powinno być bardzo cienkie.
Z ciasta wykrajamy długie paski o szerokości 8 cm. Z lodówki wyjmujemy farsz i zachowując odstępu wykładamy go na jednym pasku ciasta. Następnie drugim paskiem ciasta przykrywamy farsz i za pomocą opuszków palców uciskamy ciasto dookoła farszu pozbywając się powietrza. Powtarzamy czynność do skończenia składników.
Ravioli gotujemy w garnku z osoloną wodą, jedno po drugim. Jak tylko wypłyną na powierzchnię odcedzamy je i przekładamy na duży talerz.
Ugotowane ravioli oblewamy ragout i delikatnie mieszamy. Przed podaniem ravioli z ragout z kaczki i grzybami skrapiamy odrobiną redukcji z czerwonego wina.
Przepis, zdjęcia oraz informacje o drobiu wykorzystałam dzięki uprzejmości organizatorów kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”. Po więcej informacji zapraszam tutaj: https://pl.eu-poultry.eu
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]
Kurczak w sosie orzechowym to super szybki przepis w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz dania z woka to z pewnością moja propozycja przypadnie Ci do gustu. No i najważniejsze – musisz być fanem/fanką masła orzechowego, bo ten smak zdecydowanie dominuje w tej potrawie. Dodałam 2 duże łyżki do niej i tyle samo zjadłam solo w trakcie […]