Przepisy kuchni francuskiej

W zeszłym tygodniu miałam zaszczyt i brałam udział w niezwykłych warsztatach kulinarnych z Davidem Gaboriaud i Maciejem Majewskim. Odbyły się one bowiem ze względu na premierę nowej książki wydanej przez Carrefour Polska – „Z miłości do smaku”. Książka jest wyjątkowa, zawiera przepisy kuchni francuskiej i polskiej, a ich autorami są wybitni szefowie kuchni, pasjonaci gotowania i smakosze.

przepisy kuchni francuskiej
Książka „Z miłości do smaku”

Przepisy kuchni francuskiej w książce „Z miłości do smaku”

Muszę przyznać, że gdy w moje ręce trafiła książka „Z miłości do smaku” nie miałam pojęcia i nie zauważyłam na początku, że została wydana przez Carrefour Polska. Jest wydana przepięknie i porządnie. Już pierwsze wrażenie jest bardzo dobre, gdy jednak wczytujesz się w zawartość książki podziwiasz ją coraz bardziej. Nie jest to zwykła książka powszechnie kojarzona z wydanymi przez różne markety.

Wstępem wita nas w książce Pierre Gagnaire (kucharz wyróżniony trzema gwiazdkami w Przewodniku Michelin), następnie czytamy o tym jak się odżywiać, aby dobrze się czuć oraz o kampanii Carrefour „Z miłości do zdrowia”. O zdrowych nawykach żywieniowych i zdrowym stylu życia opowiadają nam Stephane Antiga (wieloletni selekcjoner polskiej reprezentacji siatkarzy) i Czesław Lang (wicemistrz olimpijski, pierwszy zawodowiec w historii kolarstwa i organizator prestiżowej imprezy Tour de Pologne).

W kolejnej części książki „Z miłości do smaku” poznajemy szefów kuchni, którzy są autorami przepisów w książce. Są nimi: Joel Robuchon, Guy Martin, Maciej Majewski, Paweł Anders, David Gaboriaud, Joanna Drzazga oraz Karolina i Maciej Szaciłło.

Jak już poczytamy o kuchni francuskiej, dowiemy się jak dobrze się odżywiać, poznamy ekipę od przepisów w książce, czeka nas najważniejsze – przepisy. I te są cudowne! 10 pomysłów na przystawkę, 10 sałatek, 6 zup, aż 18 receptur na dania główne i 9 deserów.

Potem dowiadujemy się skąd pochodzą produkty producentów marki „Jakość z Natury Carrefour”. Są to m.in. nasze polskie jabłka, twaróg i masło z mleczarni Ekołukta, miód z pasieki Tadeusza Kozaka czy ogromny wybór produktów pochodzących z Francji.

Ostatnim rozdziałem w książce jest „Ucztowanie”. Joanna Drzazga uczy nas savoir vivre przy stole. Bardzo ciekawe i przydatne lekcje.

Książka „Z miłości do smaku” jest wyjątkowa i dostała zaszczytne miejsce w mojej kulinarnej biblioteczce. Są w niej wybitne przepisy z pięknymi zdjęciami. Dodatkowy plus za dwujęzyczność – wszystko w książce napisane jest po polsku oraz po francusku. Brawo!

przepisy kuchni francuskiej
Książka „Z miłości do smaku”
przepisy kuchni francuskiej
Książka „Z miłości do smaku”
przepisy kuchni francuskiej
Książka „Z miłości do smaku”

Warsztaty kulinarne

Na warsztatach kulinarnych z Davidem Gaboriaud i Maciejem Majewskim przygotowywaliśmy właśnie kilka przepisów z książki „Z miłości do smaku”. To była świetna zabawa, bo nasze gotowanie było nagrywane, a widzowie mogli oglądać nas na żywo na profilu FB Carrefour Polska. Film z warsztatów możecie obejrzeć tutaj:

Poniżej prezentuję Wam przepisy z książki, które przyrządzaliśmy podczas wspólnego gotowania oraz mnóstwo zdjęć. Spójrzcie na te apetyczne receptury. Gwarantuję Wam, że wszystkie w książce są równie wybitne i pyszne.

przepisy kuchni francuskiej
Zupa bisque z krewetek
przepisy kuchni francuskiej
Zupa bisque z krewetek
przepisy kuchni francuskiej
Zupa bisque z krewetek
przepisy kuchni francuskiej
Pierś z kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami
przepisy kuchni francuskiej
Pierś z kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami
przepisy kuchni francuskiej
Pierś z kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami
przepisy kuchni francuskiej
Filet z sandacza, podany z puree z marchewki, brukselkami i oliwą szczypiorkową
przepisy kuchni francuskiej
Filet z sandacza, podany z puree z marchewki, brukselkami i oliwą szczypiorkową
przepisy kuchni francuskiej
Jabłka z calvadosem i rozmarynem
przepisy kuchni francuskiej
Jabłka z calvadosem i rozmarynem
przepisy kuchni francuskiej
Jabłka calvadosem i rozmarynem
przepisy kuchni francuskiej
Ekipa kucharzy
przepisy kuchni francuskiej
Taaakimi przystawkami przywitał nas Carrefour
przepisy kuchni francuskiej
Książka „Z miłości do smaku”
przepisy kuchni francuskiej
Książka „Z miłości do smaku”
przepisy kuchni francuskiej
Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej
przepisy kuchni francuskiej
Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej
przepisy kuchni francuskiej
Krewetki <3
przepisy kuchni francuskiej
Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej
przepisy kuchni francuskiej
Maciej Majewski i blogerki
przepisy kuchni francuskiej
Ja czosnek, Marcin pomidory 😀
przepisy kuchni francuskiej
Dupa bisque z krewetek
przepisy kuchni francuskiej
Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej
przepisy kuchni francuskiej
Maciej Majewski
przepisy kuchni francuskiej
Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej
przepisy kuchni francuskiej
Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej
przepisy kuchni francuskiej
Gotowanie gotowaniem, ale foty muszą być
przepisy kuchni francuskiej
Foty 😀
przepisy kuchni francuskiej
Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej
przepisy kuchni francuskiej
David flambiruje krewetki
przepisy kuchni francuskiej
Ja flambiruję krewetki
przepisy kuchni francuskiej
Zapoznaję się z Jagódką <3
przepisy kuchni francuskiej
Juli napierdziela gnocchi
przepisy kuchni francuskiej
I robimy wielkie oczy z Blueberry’s 😀
przepisy kuchni francuskiej
Wspólny stół
przepisy kuchni francuskiej
Wspólny stół
przepisy kuchni francuskiej
Joanna Drzazga i David Gaboriaud
 przepisy kuchni francuskiej
Joanna Drzazga opowiada o Francji

*książkę „Z miłości do smaku” możecie kupić w sklepach Carrefour oraz na najbliższych Warszawskich Targach Książki, które odbędą się w dniach 18 – 21 maja