26 lut 2017
15 lutego odbyła się premiera nowej książki Mai Sobczak (autorka Qmam kasze) Przepisy na szczęście. Podstawą dań zaproponowanych przez Maię są tym razem ryż, komosa ryżowa i kiszonki.
Przepisy na szczęście Maia Sobczak
Przepisy na szczęście to kontynuacja kulinarnej podróży autorki, którą rozpoczęła w Qmam kasze. Czyli powrót do korzeni. W tej jednak książce Maia (tak jak sama napisała) oddaje w nasze ręce odrobinę siebie. Oprócz zbioru około 70 przepisów autorka opowiada nam o sobie – o swoim dzieciństwie, bliskich, podróżach, smakach, wspomnieniach…
„Oddaję w Wasze ręce odrobinę siebie, inspiracje, czas, kolory i smaki mojego życia. Łyżkę szczęścia, miłości i zaangażowania. Niech ta książka żyje, niech będą na niej tłuste i mączne ślady paluchów, Wasze komentarze i rysunki, zagięte rogi i przylepione karteczki z adnotacjami. Do szczęścia wystarczy pierwszy błysk w oku.”
Maia Sobczak „Przepisy na szczęście”
Maia Sobczak „Przepisy na szczęście”
Książka Mai Sobczak
Książka Mai Sobczak
Przepisy w książce podzielone są na żywioły: ziemia, jako matka wszystkiego, ogień (smażenie), woda (gotowanie) i powietrze (pieczenie oraz surowe produkty). Wiele potraw Maia przygotowuje w ognisku, co jest bardzo ciekawą inspiracją dla mnie. Już za chwilę wiosna i na pewno skorzystam z pomysłu pieczenia na dworze.
Przepisy są zdrowe, apetyczne i proste w wykonaniu. Znajdziemy piękne tosty z czereśniami i kwiatami bzu czarnego, arancini ryżowe z awokado i orzechami, pomarańcze z ogniska lub grilla z czereśniami i śmietaną kokosową czy prosty makaron ryżowy ze smażonym bobem i syropem imbirowym. Ujęło mnie curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą i wszystkie przepisy z kurkami. Ciekawa jestem niesamowicie smaku zupy rzodkiewkowej z komosą ryżową, na pewno przygotuję ją w domu. Tak naprawdę to nie ma w tej książce dania, na które nie mam ochoty. Każde spróbowałabym z największą przyjemnością.
Przepisy na szczęście czyta się z ogromną przyjemnością. To książka od której czujesz ciepło i pozytywne emocje. Zaprzyjaźniasz się z autorką i uśmiechasz się do siebie. To nie jest tylko zbiór przepisów kulinarnych to także właśnie przepisy na szczęście.
Tosty z czereśniami i kwiatami bzu czarnego
Nasi Goreng w wersji wege – śmege
Prosty makaron ryżowy ze smażonym bobem i syropem imbirowym
Bakłażan z reliszem sambal matah i jasną komosą ryżową
Pieczone powidła morelowe z rozmarynem
Zupa rzodkiewkowa z komosą ryżową – delikatnie kiszona i pyszna
Prosta zupa z pieczonego czosnku i kiszoną marchewką
Książka Mai Sobczak
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]