Przepisy kuchni francuskiej

18 maj 2017

W zeszłym tygodniu miałam zaszczyt i brałam udział w niezwykłych warsztatach kulinarnych z Davidem Gaboriaud i Maciejem Majewskim. Odbyły się one bowiem ze względu na premierę nowej książki wydanej przez Carrefour Polska – „Z miłości do smaku”. Książka jest wyjątkowa, zawiera przepisy kuchni francuskiej i polskiej, a ich autorami są wybitni szefowie kuchni, pasjonaci gotowania i smakosze.

przepisy kuchni francuskiej

Książka „Z miłości do smaku”

Przepisy kuchni francuskiej w książce „Z miłości do smaku”

Muszę przyznać, że gdy w moje ręce trafiła książka „Z miłości do smaku” nie miałam pojęcia i nie zauważyłam na początku, że została wydana przez Carrefour Polska. Jest wydana przepięknie i porządnie. Już pierwsze wrażenie jest bardzo dobre, gdy jednak wczytujesz się w zawartość książki podziwiasz ją coraz bardziej. Nie jest to zwykła książka powszechnie kojarzona z wydanymi przez różne markety.

Wstępem wita nas w książce Pierre Gagnaire (kucharz wyróżniony trzema gwiazdkami w Przewodniku Michelin), następnie czytamy o tym jak się odżywiać, aby dobrze się czuć oraz o kampanii Carrefour „Z miłości do zdrowia”. O zdrowych nawykach żywieniowych i zdrowym stylu życia opowiadają nam Stephane Antiga (wieloletni selekcjoner polskiej reprezentacji siatkarzy) i Czesław Lang (wicemistrz olimpijski, pierwszy zawodowiec w historii kolarstwa i organizator prestiżowej imprezy Tour de Pologne).

W kolejnej części książki „Z miłości do smaku” poznajemy szefów kuchni, którzy są autorami przepisów w książce. Są nimi: Joel Robuchon, Guy Martin, Maciej Majewski, Paweł Anders, David Gaboriaud, Joanna Drzazga oraz Karolina i Maciej Szaciłło.

Jak już poczytamy o kuchni francuskiej, dowiemy się jak dobrze się odżywiać, poznamy ekipę od przepisów w książce, czeka nas najważniejsze – przepisy. I te są cudowne! 10 pomysłów na przystawkę, 10 sałatek, 6 zup, aż 18 receptur na dania główne i 9 deserów.

Potem dowiadujemy się skąd pochodzą produkty producentów marki „Jakość z Natury Carrefour”. Są to m.in. nasze polskie jabłka, twaróg i masło z mleczarni Ekołukta, miód z pasieki Tadeusza Kozaka czy ogromny wybór produktów pochodzących z Francji.

Ostatnim rozdziałem w książce jest „Ucztowanie”. Joanna Drzazga uczy nas savoir vivre przy stole. Bardzo ciekawe i przydatne lekcje.

Książka „Z miłości do smaku” jest wyjątkowa i dostała zaszczytne miejsce w mojej kulinarnej biblioteczce. Są w niej wybitne przepisy z pięknymi zdjęciami. Dodatkowy plus za dwujęzyczność – wszystko w książce napisane jest po polsku oraz po francusku. Brawo!

przepisy kuchni francuskiej

Książka „Z miłości do smaku”

przepisy kuchni francuskiej

Książka „Z miłości do smaku”

przepisy kuchni francuskiej

Książka „Z miłości do smaku”

Warsztaty kulinarne

Na warsztatach kulinarnych z Davidem Gaboriaud i Maciejem Majewskim przygotowywaliśmy właśnie kilka przepisów z książki „Z miłości do smaku”. To była świetna zabawa, bo nasze gotowanie było nagrywane, a widzowie mogli oglądać nas na żywo na profilu FB Carrefour Polska. Film z warsztatów możecie obejrzeć tutaj:

Poniżej prezentuję Wam przepisy z książki, które przyrządzaliśmy podczas wspólnego gotowania oraz mnóstwo zdjęć. Spójrzcie na te apetyczne receptury. Gwarantuję Wam, że wszystkie w książce są równie wybitne i pyszne.

przepisy kuchni francuskiej

Zupa bisque z krewetek

przepisy kuchni francuskiej

Zupa bisque z krewetek

przepisy kuchni francuskiej

Zupa bisque z krewetek

przepisy kuchni francuskiej

Pierś z kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami

przepisy kuchni francuskiej

Pierś z kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami

przepisy kuchni francuskiej

Pierś z kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami

przepisy kuchni francuskiej

Filet z sandacza, podany z puree z marchewki, brukselkami i oliwą szczypiorkową

przepisy kuchni francuskiej

Filet z sandacza, podany z puree z marchewki, brukselkami i oliwą szczypiorkową

przepisy kuchni francuskiej

Jabłka z calvadosem i rozmarynem

przepisy kuchni francuskiej

Jabłka z calvadosem i rozmarynem

przepisy kuchni francuskiej

Jabłka calvadosem i rozmarynem

przepisy kuchni francuskiej

Ekipa kucharzy

przepisy kuchni francuskiej

Taaakimi przystawkami przywitał nas Carrefour

przepisy kuchni francuskiej

Książka „Z miłości do smaku”

przepisy kuchni francuskiej

Książka „Z miłości do smaku”

przepisy kuchni francuskiej

Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej

przepisy kuchni francuskiej

Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej

przepisy kuchni francuskiej

Krewetki <3

przepisy kuchni francuskiej

Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej

przepisy kuchni francuskiej

Maciej Majewski i blogerki

przepisy kuchni francuskiej

Ja czosnek, Marcin pomidory 😀

przepisy kuchni francuskiej

Dupa bisque z krewetek

przepisy kuchni francuskiej

Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej

przepisy kuchni francuskiej

Maciej Majewski

przepisy kuchni francuskiej

Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej

przepisy kuchni francuskiej

Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej

przepisy kuchni francuskiej

Gotowanie gotowaniem, ale foty muszą być

przepisy kuchni francuskiej

Foty 😀

przepisy kuchni francuskiej

Przygotowujemy przepisy kuchni francuskiej

przepisy kuchni francuskiej

David flambiruje krewetki

przepisy kuchni francuskiej

Ja flambiruję krewetki

przepisy kuchni francuskiej

Zapoznaję się z Jagódką <3

przepisy kuchni francuskiej

Juli napierdziela gnocchi

przepisy kuchni francuskiej

I robimy wielkie oczy z Blueberry’s 😀

przepisy kuchni francuskiej

Wspólny stół

przepisy kuchni francuskiej

Wspólny stół

przepisy kuchni francuskiej

Joanna Drzazga i David Gaboriaud

 przepisy kuchni francuskiej

Joanna Drzazga opowiada o Francji

*książkę „Z miłości do smaku” możecie kupić w sklepach Carrefour oraz na najbliższych Warszawskich Targach Książki, które odbędą się w dniach 18 – 21 maja





[instagram-feed]