Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto

15 Lis 2016

Dobrze przyrządzone małże św. Jakuba wprost uwielbiam. Mają świetną strukturę i wyjątkowy smak. Pamiętajcie, że nie można ich przesmażyć, bo stają się gumowate i niedobre. Dzisiaj proponuję podać je z pełnoziarnistym makaronem z sosem z pieczonej dyni oraz z pesto z jarmużu. Świetnie to wszystko ze sobą zagrało. Przygotujcie te przegrzebki z sosem w domu, a z pewnością zakochacie się w tym daniu, tak jak ja.

przegrzebki z sosem

Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto z jarmużu

Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem pełnoziarnistym i pesto z jarmużu

Przyrządzenie:

Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem z orzechów włoskich i posól. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wstaw dynię i piecz przez około 20 minut, aż będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia. Miąższ zblenduj na gładkie puree.

Jeśli masz mrożone przegrzebki, przełóż je do lodówki na noc. Następnie na durszlak i wysusz je ręcznikiem papierowym. Świeże przegrzebki także osusz na ręczniku papierowym i odetnij twarde kawałeczki.

Przygotuj pesto z jarmużu. Liście jarmużu zblanszuj. Odcedź na sitku i osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj wszystkie składniki na pesto. Dodaj ewentualnie któreś ze składników, tak aby pesto dobrze smakowało. Jeśli nie chcesz dolewać zbyt dużo oliwy z oliwek, zamiast niej wlej przegotowaną wodę. Pesto z jarmużu nie będzie miało gładkiej konsystencji. Na takiej też mi zależało – lubię czuć małe kawałeczki każdego ze składników.

Makaron spaghetti ugotuj prawie al dente. W tym samym czasie na patelni podgrzej sos dyniowy. Prosto z garnka przełóż makaron do sosu. Podgrzej całość i dokładnie wymieszaj.

Przegrzebki smaż na suchej mocno rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Smaż z obu stron po 2 – 3 minuty.

Na talerzu połóż porcję makaronu z sosem dyniowym, usmażone przegrzebki i pesto z jarmużu. Całość posyp uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego

przegrzebki z sosem

Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto z jarmużu

przegrzebki z sosem

Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto z jarmużu

przegrzebki z sosem

Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto z jarmużu

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto z jarmużu
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]