15 lis 2016
Dobrze przyrządzone małże św. Jakuba wprost uwielbiam. Mają świetną strukturę i wyjątkowy smak. Pamiętajcie, że nie można ich przesmażyć, bo stają się gumowate i niedobre. Dzisiaj proponuję podać je z pełnoziarnistym makaronem z sosem z pieczonej dyni oraz z pesto z jarmużu. Świetnie to wszystko ze sobą zagrało. Przygotujcie te przegrzebki z sosem w domu, a z pewnością zakochacie się w tym daniu, tak jak ja.
Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto z jarmużu
Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem z orzechów włoskich i posól. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wstaw dynię i piecz przez około 20 minut, aż będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia. Miąższ zblenduj na gładkie puree.
Jeśli masz mrożone przegrzebki, przełóż je do lodówki na noc. Następnie na durszlak i wysusz je ręcznikiem papierowym. Świeże przegrzebki także osusz na ręczniku papierowym i odetnij twarde kawałeczki.
Przygotuj pesto z jarmużu. Liście jarmużu zblanszuj. Odcedź na sitku i osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj wszystkie składniki na pesto. Dodaj ewentualnie któreś ze składników, tak aby pesto dobrze smakowało. Jeśli nie chcesz dolewać zbyt dużo oliwy z oliwek, zamiast niej wlej przegotowaną wodę. Pesto z jarmużu nie będzie miało gładkiej konsystencji. Na takiej też mi zależało – lubię czuć małe kawałeczki każdego ze składników.
Makaron spaghetti ugotuj prawie al dente. W tym samym czasie na patelni podgrzej sos dyniowy. Prosto z garnka przełóż makaron do sosu. Podgrzej całość i dokładnie wymieszaj.
Przegrzebki smaż na suchej mocno rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Smaż z obu stron po 2 – 3 minuty.
Na talerzu połóż porcję makaronu z sosem dyniowym, usmażone przegrzebki i pesto z jarmużu. Całość posyp uprażonymi pestkami słonecznika.
Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto z jarmużu
Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto z jarmużu
Przegrzebki z sosem dyniowym, makaronem i pesto z jarmużu
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]