7 wrz 2017
Zostałam niedawno zaproszona do wzięcia udziału w bardzo ciekawym zadaniu. Otóż razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) oraz Jolą (Przepisy Joli) miałyśmy uczestniczyć w wywiadzie, wymienić nasze doświadczenia i podzielić się wiedzą na temat pieczarek. Zadaniem było także przygotowanie przez każdą z nas przepisu z wykorzystaniem tego popularnego w Polsce grzyba. Przygotowałam placki pieczarkowe – niezwykle szybkie i proste w wykonaniu danie, a obłędnie pyszne. Przepis przedstawiam Wam w tym wpisie.
Przed spotkaniem z dziewczynami byłam pewna, że o pieczarkach wiem wszystko. Przyznaję np., że jak większość chyba osób, myślałam, że nie posiadają za wiele wartości odżywczych. Czy wiedzieliście, że pieczarki są źródłem selenu, potasu, miedzi, zawierają jod i błonnik? I to jeszcze nie wszystko. Mają witaminy A, B (w tym kwas foliowy), D i E. Zawierają także białko, dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszcze (w tym korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Pieczarki wspomagają odchudzanie, bo hamują wchłanianie tłuszczów. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe, ze względu na zawartość substancji hamujących enzymy odpowiedzialnych za rozwój komórek nowotworowych. Te niedocenione grzyby obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi i ze względu na zawartość selenu, wzmacniają odporność organizmu.
Mam nadzieję, że ten wpis zachęcił Was do jeszcze częstszego jedzenia pieczarek. Zacznijcie zatem od przepisu poniżej.
Placki pieczarkowe z kolendrą
Pieczarki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, posiekaną kolendrę, mąkę, sól, pieprz i paprykę chili do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Łyżką nakładaj porcję masy pieczarkowej i rozłóż delikatnie na patelni. Smaż placki z dwóch stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placki z pieczarek pysznie smakują gorące jak i ostygnięte.
Placki z pieczarek z kolendrą
Placki z pieczarek z kolendrą
*wpis powstał we współpracy z firmą Wokas
W tym wpisie przedstawiam Ci mój pomysł na pyszne śniadanie – frittata z groszkiem. Przygotowałam ją na patelni, ale nie smażyłam tylko piekłam w piekarniku. Taką możliwość dają nam patelnie Bestpan. Wierzchnia warstwa patelni pokryta jest powłoką Lotan®, która zapobiega przywieraniu jedzenia do powierzchni. Możesz smażyć na niej bez żadnego tłuszczu. Ma odpinaną rączkę i […]
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]