20 lip 2015
Pizza z mąki z ciecierzycy jest moim ostatnim odkryciem. Wcześniej nie pomyślałam o tym, że z tej mąki da się przygotować ciasto na pizzę. A można i jest bardzo pyszna. Dodałam dużo ziół i jej smak wyszedł super. Dodatki możecie oczywiście wykorzystać jakie tylko chcecie. Ja postawiłam na świeże warzywa i szynkę parmeńską. Nie przygotowałam tradycyjnego sosu pomidorowego, a położyłam dużo pysznych dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę. Pizza z mąki z ciecierzycy naprawdę daje radę.
Do mąki z ciecierzycy dodaj posiekane zioła i sól.
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia.
Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej (nie wrzącej) wody.
Do mąki dolej rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to mikserem. Mieszając, dolewaj stopniowo rozpuszczone masło, resztę wody i oliwę z oliwek.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować i ciasto wyrośnie.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto na papier i wyrównaj powierzchnię drewnianą łyżką.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz, aż się lekko zarumieni. Około 15 minut.
Umyj cukinię i pokrój w paseczki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Zarumienione ciasto wyjmij z piekarnika. Połóż pomidory, cebulę, czosnek, plasterki szynki parmeńskiej, liście szpinaku i pokrusz ser feta na górze. Skrop całość oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Piecz, aż warzywa się zarumienią.
Na gotową pizzę połóż rukolę, skrop całość oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]