Piersi z gęsi na makaronie w sosie czekoladowym z gorgonzolą i nutką pomarańczy

Po niedawnych warsztatach czekoladowych w Akademii Smaku Bosch, zainspirowana mocno, postanowiłam w domu przygotować sos na bazie czekolady. Pomyślałam, że czekolada ze skórką pomarańczową super będzie komponowała się z gęsiną bądź mięsem z kaczki. Wybrałam piersi z gęsi. Sos czekoladowy wzmocniłam serem gorgonzola i wymieszałam go z makaronem casarecce. Całe danie posypałam karmelizowanymi orzechami włoskimi. Wyszła totalna bomba smakowa. Przyznaję, że bardzo lubię, gdy tak dobrze wychodzą mi moje przepisy.

piersi z gęsi

Piersi z gęsi na makaronie w sosie czekoladowym z gorgonzolą i nutką pomarańczy

Przyrządzenie:

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.

Rozgniecione orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Podsyp cukrem i skarmelizuj – poczekaj, aż cukier się rozpuści i zamieni w karmel. Wymieszaj orzechy z karmelem i zdejmij z ognia.

Umyte pod zimną wodą i osuszone piersi z gęsi usmaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Zmniejsz ogień na średni i smaż piersi około 10 minut, aż skórka nabierze chrupkości i złocistego koloru.

Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego,, tym razem skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 12 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową przez 5 minut, aby odpoczęło.

Do rondelka wrzuć kawałki czekolady, ser gorgonzola i wlej mleko. Mieszając rozpuść wszystkie składniki, połącz i podgrzej.

Makaron wymieszaj z 3/4 sosu czekoladowego.

Piersi z gęsi pokrój na mniejsze kawałki w poprzek.

Na talerzu połóż porcję makaronu i kawałki piersi z gęsi. Posól je solą w płatkach lub gruboziarnistą, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polej odrobiną sosu czekoladowego i posyp karmelizowanymi orzechami włoskimi. Podawaj od razu. Teraz możesz rozkoszować się wyjątkowym smakiem dania 🙂

Smacznego

makaron z gęsiną

gęsina