25 lut 2015
Po niedawnych warsztatach czekoladowych w Akademii Smaku Bosch, zainspirowana mocno, postanowiłam w domu przygotować sos na bazie czekolady. Pomyślałam, że czekolada ze skórką pomarańczową super będzie komponowała się z gęsiną bądź mięsem z kaczki. Wybrałam piersi z gęsi. Sos czekoladowy wzmocniłam serem gorgonzola i wymieszałam go z makaronem casarecce. Całe danie posypałam karmelizowanymi orzechami włoskimi. Wyszła totalna bomba smakowa. Przyznaję, że bardzo lubię, gdy tak dobrze wychodzą mi moje przepisy.
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
Rozgniecione orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Podsyp cukrem i skarmelizuj – poczekaj, aż cukier się rozpuści i zamieni w karmel. Wymieszaj orzechy z karmelem i zdejmij z ognia.
Umyte pod zimną wodą i osuszone piersi z gęsi usmaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Zmniejsz ogień na średni i smaż piersi około 10 minut, aż skórka nabierze chrupkości i złocistego koloru.
Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego,, tym razem skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 12 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową przez 5 minut, aby odpoczęło.
Do rondelka wrzuć kawałki czekolady, ser gorgonzola i wlej mleko. Mieszając rozpuść wszystkie składniki, połącz i podgrzej.
Makaron wymieszaj z 3/4 sosu czekoladowego.
Piersi z gęsi pokrój na mniejsze kawałki w poprzek.
Na talerzu połóż porcję makaronu i kawałki piersi z gęsi. Posól je solą w płatkach lub gruboziarnistą, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polej odrobiną sosu czekoladowego i posyp karmelizowanymi orzechami włoskimi. Podawaj od razu. Teraz możesz rozkoszować się wyjątkowym smakiem dania 🙂
Smacznego
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]