Piersi kaczki w wersji orientalnej

14 Kwi 2015

Uwielbiam kaczkę pod każdą postacią. Przepis, który prezentuję Wam w tym wpisie to piersi kaczki w wersji fusion – orientalnej. Piersi marynowałam całą noc w melasie z granatem – ten smak jest super – słodko – kwaśny, idealnie pasuje do kaczki. Do potrawy dodałam tak rzadko przeze mnie niestety używaną kalarepę (najwyższy czas to zmienić), gruszkę, rzodkiewki i marynowany imbir. Warzywa wymieszałam z makaronem sojowym i przyprawami. Całość posypałam posiekanymi orzechami macadamia. Danie wyszło cudo!

piersi kaczki

Piersi kaczki w wersji orientalnej

Przyrządzenie:

Umyte i osuszone piersi kaczki zamarynuj w melasie z granatem przez całą noc w lodówce.

Na drugi dzień wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem dania.

Kalarepę obierz i pokrój w cienkie plastry. Gruszkę obierz i pokrój w plasterki. Szalotkę pokrój w piórka. Z papryki usuń gniazdo i pestki, pokrój paprykę w paseczki. Czosnek posiekaj. Rzodkiewki pokrój w plasterki.

Makaron przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu.

Piersi kaczki osusz ręcznikiem papierowym i posyp z obydwu stron solą morską. Usmaż kaczkę na suchej patelni, od strony skóry na dole, aż się mocno zarumieni. Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego skórą do góry, polej tłuszczem z patelni i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odłóż na 5 minut przykryte folią aluminiową.

W woku rozgrzej olej. Usmaż imbir, czosnek i szalotkę. Dodaj paprykę, kalarepę, rzodkiewki i gruszkę. Smaż całość na dużym ogniu, mieszając. Dolej sos sojowy do smaku i melasę z granatem. Możesz dodać kilka kropel sosu Tabasco. Do warzyw dodaj makaron sojowy i całość dokładnie wymieszaj.

Na talerzu ułóż porcję makaronu z warzywami. Na górę pokrojoną w poprzeczne plastry pierś kaczki. Całość posyp szczypiorem i posiekanymi orzechami macadamia.

Smacznego

piersi kaczki

piersi kaczki

piersi kaczki

Na inny mój przepis na piersi kaczki zapraszam tutaj.



Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka

Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka to przepis banalny w wykonaniu. Mieszasz składniki marynaty, nacierasz nią skrzydełka i pieczesz w piekarniku. Po godzinie masz gotowe soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz kawałki kurczaka. Czy jest coś prostszego? Smacznego! Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka Przyrządzenie: Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół. […]

Chili con carne

Chili con carne to popularne amerykańskie danie. Jak nazwa wskazuje (język hiszpański) to chili z mięsem. Przeważnie składnikami sosu są różne rodzaje papryki chili, mięso mielone (przeważnie wołowina), cebula, czosnek i pomidory. Często dodaje się także kukurydzę i fasolę. Mój przepis jest nieco zmodyfikowany, można by powiedzieć odchudzony. Zamiast mięsa wołowego użyłam chudego mięsa z […]