Piersi kaczki w wersji orientalnej

14 Kwi 2015

Uwielbiam kaczkę pod każdą postacią. Przepis, który prezentuję Wam w tym wpisie to piersi kaczki w wersji fusion – orientalnej. Piersi marynowałam całą noc w melasie z granatem – ten smak jest super – słodko – kwaśny, idealnie pasuje do kaczki. Do potrawy dodałam tak rzadko przeze mnie niestety używaną kalarepę (najwyższy czas to zmienić), gruszkę, rzodkiewki i marynowany imbir. Warzywa wymieszałam z makaronem sojowym i przyprawami. Całość posypałam posiekanymi orzechami macadamia. Danie wyszło cudo!

piersi kaczki

Piersi kaczki w wersji orientalnej

Przyrządzenie:

Umyte i osuszone piersi kaczki zamarynuj w melasie z granatem przez całą noc w lodówce.

Na drugi dzień wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem dania.

Kalarepę obierz i pokrój w cienkie plastry. Gruszkę obierz i pokrój w plasterki. Szalotkę pokrój w piórka. Z papryki usuń gniazdo i pestki, pokrój paprykę w paseczki. Czosnek posiekaj. Rzodkiewki pokrój w plasterki.

Makaron przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu.

Piersi kaczki osusz ręcznikiem papierowym i posyp z obydwu stron solą morską. Usmaż kaczkę na suchej patelni, od strony skóry na dole, aż się mocno zarumieni. Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego skórą do góry, polej tłuszczem z patelni i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odłóż na 5 minut przykryte folią aluminiową.

W woku rozgrzej olej. Usmaż imbir, czosnek i szalotkę. Dodaj paprykę, kalarepę, rzodkiewki i gruszkę. Smaż całość na dużym ogniu, mieszając. Dolej sos sojowy do smaku i melasę z granatem. Możesz dodać kilka kropel sosu Tabasco. Do warzyw dodaj makaron sojowy i całość dokładnie wymieszaj.

Na talerzu ułóż porcję makaronu z warzywami. Na górę pokrojoną w poprzeczne plastry pierś kaczki. Całość posyp szczypiorem i posiekanymi orzechami macadamia.

Smacznego

piersi kaczki

piersi kaczki

piersi kaczki

Na inny mój przepis na piersi kaczki zapraszam tutaj.



Azjatycki kurczak na ostro

Bardzo lubię orientalne potrawy. Są super pyszne, pełne różnorodnych smaków i przeważnie przygotowuje się je błyskawicznie. Taki jest mój azjatycki kurczak, którego przedstawiam Wam poniżej. Ważne, żebyście kupili kurczaka wiadomego pochodzenia. W tym przepisie użyłam Kukurydzianego, polecam też Zagrodowego. Wiadomo skąd pochodzą, jak są hodowane i czym karmione. Najwięcej smaku w tej potrawie zawdzięczamy paście […]

Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka

Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka to przepis banalny w wykonaniu. Mieszasz składniki marynaty, nacierasz nią skrzydełka i pieczesz w piekarniku. Po godzinie masz gotowe soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz kawałki kurczaka. Czy jest coś prostszego? Smacznego! Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka Przyrządzenie: Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół. […]