Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

5 Sty 2018

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie je tak jak my.

pierożki ravioli ze szpinakiem

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii

Przyrządzenie:

Przygotuj ciasto na makaron.
Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem . Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.

Orzeszki upraż na suchej patelni, aż się zarumienią. Posiekaj dość drobno.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 30 sekund mieszając. Następnie dodaj mrożony szpinak. Smaż całość, aż szpinak się rozmrozi, zmięknie, puści wodę i odparuje. Dopraw wszystko gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.

Do szpinaku dodaj serek, orzeszki pinii oraz jajko. Raz jeszcze wymieszaj całość i ewentualnie dopraw.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.

Gotuj pierożki w osolonej wodzie około 3 – 4 minuty. Przekładaj na talerze lekko natłuszczone oliwą, aby się nie posklejały.

Na patelni podgrzej śmietankę i dodaj pomidory suszone. Przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Pierożki ravioli podawaj gorące polane sosem z pomidorów suszonych. Polecam posypać je także startym serem cheddar. Ja zapomniałam to zrobić do zdjęć, przyznaję się 😉 Moim dzieciom podaję je z rozpuszczonym masełkiem albo podgrzaną śmietanką.

Smacznego

pierożki ravioli ze szpinakiem

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii

pierożki ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii

pierożki ravioli ze szpinakiem

Pierożki ravioli ze szpinakiem, kremowym serkiem i orzeszkami pinii

pierożki ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem, kremowym serkiem i orzeszkami pinii

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]