Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

5 sty 2018

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie je tak jak my.

pierożki ravioli ze szpinakiem

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii

Przyrządzenie:

Przygotuj ciasto na makaron.
Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem . Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.

Orzeszki upraż na suchej patelni, aż się zarumienią. Posiekaj dość drobno.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 30 sekund mieszając. Następnie dodaj mrożony szpinak. Smaż całość, aż szpinak się rozmrozi, zmięknie, puści wodę i odparuje. Dopraw wszystko gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.

Do szpinaku dodaj serek, orzeszki pinii oraz jajko. Raz jeszcze wymieszaj całość i ewentualnie dopraw.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.

Gotuj pierożki w osolonej wodzie około 3 – 4 minuty. Przekładaj na talerze lekko natłuszczone oliwą, aby się nie posklejały.

Na patelni podgrzej śmietankę i dodaj pomidory suszone. Przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Pierożki ravioli podawaj gorące polane sosem z pomidorów suszonych. Polecam posypać je także startym serem cheddar. Ja zapomniałam to zrobić do zdjęć, przyznaję się 😉 Moim dzieciom podaję je z rozpuszczonym masełkiem albo podgrzaną śmietanką.

Smacznego

pierożki ravioli ze szpinakiem

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii

pierożki ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii

pierożki ravioli ze szpinakiem

Pierożki ravioli ze szpinakiem, kremowym serkiem i orzeszkami pinii

pierożki ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem, kremowym serkiem i orzeszkami pinii



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]