Pierożki Dim Sum z krewetkami

24 Lut 2015

Uwielbiam chińskie pierożki Dim Sum! Jadłam je w kilku wersjach, z różnym nadzieniem. Dzisiaj do środka dałam krewetki, czerwoną paprykę, por, szczypior i czosnek. To wszystko wymieszane z sosem sojowym, ostrygowym i sokiem z cytryny smakuje idealnie.Danie wyjątkowe, niebanalne, a tak naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie pyszne. Zapraszam.

pierożki dim sum

Pierożki Dim Sum z krewetkami

Przyrządzenie:

W misce wymieszaj krewetki, paprykę, por, szczypior, czosnek, sos sojowy i ostrygowy i sok z cytryny.

krewetki

Połącz obie mąki. Dodaj szczyptę soli. Zagniataj ciasto dolewając gorącą wodę. Podziel ciasto na 25 części. Uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkuj dość cienko na kółko o średnicy około 8 cm.

Na środek każdego koła połóż krewetkę wraz z warzywami. Możesz zamknąć pierożka, ale nie musisz. Są różne wersje pierożków dim sum. Ja zrobiłam trochę otwartych i trochę zamkniętych.

pierożki dim sum

pierożki dim sum

W garnku do gotowania na parze gotuj pierożki dim sum przez 9 minut. Ja gotowałam je w koszyku bambusowym. Jeśli także takiego używasz – pamiętaj, aby natłuścić go olejem, wtedy pierożki nie przywrą do koszyka.

dim sum

dim sum

DSC_8632

dim sum

Pierożki Dim Sum podawaj z sosem sojowym, albo z sosem ze świeżych posiekanych listków kolendry, chili, czosnku i soku z limonki.

Smacznego

pierożki dim sum



Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]