Pieczony okoń

12 mar 2013

Uwielbiam ryby, smakuje mi chyba każda. Lubię je też przyrządzać, bo szybko i łatwo się je przygotowuje. Podam przepis na pieczoną rybę – dzisiaj był to pieczony okoń morski, ale może to być również pstrąg, dorsz lub inna podobna do nich biała ryba. Bardzo proste wykonanie.

pieczony okoń

Pieczony okoń z pesto, ziemniakami i pomidorkami

Pieczony okoń

Przyrządzenie:

Składniki marynaty zmiksuj razem w blenderze. Wypatroszoą rybę natnij grubo, nafaszeruj marynatą w miejscach nacięcia oraz w środku. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ziemniaki oczyść i podgotuj. Po wystygnięciu pokrój w plastry i ułóż na skropionej oliwą, formie do pieczenia. Połóż rybę. Posyp kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz czarnymi oliwkami. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Polej delikatnie oliwą z oliwek.
pieczony okoń

Okoń z pesto, pomidorkami koktajlowymi, ziemniakami i oliwkami

Przykryj naczynie folią aluminiową.
Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 200C. Piecz 30 minut. Podawaj ze schłodzonym białym winem.

Smacznego



Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]




[instagram-feed]