Pieczone bataty

25 sty 2016

Przepis na pieczone bataty (słodkie ziemniaki), który prezentuję Wam w tym poście to moja propozycja na przystawkę, przekąskę, ale także z powodzeniem możecie przygotować je jako danie główne. Słodkie ziemniaki utopione w jednym z trzech dipów, które tu widzicie, wprost rozpływają się w ustach. Pożywne, oryginalne i pyszne danie. Chodźcie do kuchni, gotujcie ze mną i rozkoszujcie się smakiem tej wyjątkowej potrawy.

pieczone bataty

Pieczone bataty podane z trzema dipami

Pieczone bataty podane z trzema dipami

Przyrządzenie:

Bataty wyszoruj szczoteczką i umyj zimną wodą. Wykrój stwardniałe czarne części. Pokrój w łódeczki. Skrop oliwą z oliwek, dodaj posiekany tymianek, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, tak, aby wszystkie ziemniaki leżały obok siebie.

Nastaw piekarnik na 250 stopni z funkcją pieczenia góra – dół. Wstaw bataty do piekarnika i piecz przez 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę grzania na 220 stopni i piecz bataty jeszcze przez 20 minut.

Przygotuj pierwszy dip. Ogórka zielonego umyj zimną wodą i obierz. Wydrąż pestki i odrzuć. Ogórka pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, jogurt naturalny i serek naturalny. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj drugi dip. Pomidory suszone pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Paprykę żółtą umyj. Usuń gniazdo nasienne i pestki. Pokrój paprykę w kostkę i dodaj do pomidorów. Dodaj mieloną słodką wędzoną paprykę, zioła, jogurt naturalny i serek kozi. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj trzeci dip. Plastry łososia wędzonego pokrój na mniejsze paseczki. Przełóż do miseczki. Dodaj koperek, sok z cytryny, jogurt naturalny i serek twarogowy. Dopraw wszystko solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pieczone bataty z trzema dipami podawaj od razu, gorące.

Smacznego

pieczone bataty

Pieczone bataty podane z trzema dipami

pieczone bataty

Dip ogórkowy

pieczone bataty

Dip z suszonymi pomidorami

pieczone bataty

Dip z łososiem i koperkiem

pieczone bataty

Pieczone bataty podane z trzema dipami



Frytki belgijskie

Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące.

Zejdź na ziemię – ziemniaczany wyjazd z Europlant i Chopin Vodka

Już prawie trzy tygodnie minęły od blogersko – dziennikarskiego wyjazdu do Krzeska, do gorzelni Chopin Vodka. Organizatorami byli Krzysztof Korolewicz Europlant, Chopin Vodka Distillery oraz Monika Kucia – Siała Baba Mak.



[instagram-feed]