8 sie 2013
Jakże miłe miałam dzisiaj zaskoczenie! Robiąc zakupy, na stoisku z rybami z daleka zauważyłam duużo pięknych i świeżutkich ryb. I to jakich! Były wśród nich szczupaki, pstrągi, łososie, flądry, halibuty…, ale co mnie najbardziej ucieszyło – gdy podeszłam bliżej patrzyły na mnie cudowne dorady. Nie wierzyłam własnym oczom. Szybko sprawdziłam czy są świeże i rzeczywiście były. Pani poinformowała mnie, że wczoraj wieczorem przybyły z Chorwacji. Cóż za wspaniała nowina! Dowiedziałam się również, że takie dostawy są w każdy poniedziałek i środę. Doskonale! Wzięłam 3 piękne sztuki do domu i szybko przyrządziłam. Przyrządziłam w bardzo prosty, ale jakże pyszny sposób. Pieczona dorada na sposób śródziemnomorski jest wyjątkowo pyszna.
Natnij ryby i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. W nacięcia włóż listki laurowe i kawałki pokrojonego masła. Ryby posyp wszystkimi składnikami podanymi powyżej, oprócz suszonej bazylii, ona będzie do ziemniaków. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i polej oliwą z oliwek oraz posyp kawałkami masła.
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]