16 lip 2015
Bób jest ostatnio chyba w każdym moim przepisie. Korzystam z tego, że jest i jem go w ogromnych ilościach. Tym razem proponuję kaszę pęczak z bobem, jarmużem, grillowanymi małżami i czosnkiem. Wybrałam małże gotowe grillowane w zalewie. Są idealne, gdy trzeba przygotować danie szybkie. Możesz oczywiście dodać świeże, ale będzie więcej przy nich pracy.
Kaszę pęczak ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu i odcedź. Odstaw.
Bób ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, po ostudzeniu obierz ze skórek.
Liście jarmużu umyj zimną wodą, odrzuć twarde części i porwij liście na mniejsze kawałki.
Czosnek posiekaj.
Małże odcedź z zalewy na durszlaku.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wrzuć czosnek i po chwili jarmuż. Smaż około 3 minuty.
Dodaj kaszę pęczak. Wymieszaj. Smaż kolejne 3 minuty.
Dodaj małże i bób. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i podgrzej.
Pęczak z bobem podawaj od razu.
Smacznego
Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]
W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]