Pasta e fagioli – włoska zupa

8 gru 2014

Pasta e fagioli to popularna we Włoszech, szczególnie nad Tybrem, pożywna zupa z makaronem i fasolą. Widziałam jej różne wersje. Stałe składniki to na pewno makaron, fasola, cebula, czosnek i seler naciowy. W zależności od regionu włoskiego dodaje się do niej inne dodatki. Mogą to być pomidory świeże lub przecier pomidorowy, boczek lub szynka i przeróżne zioła. Do pasta e fagioli używa się makaronu ditaloni. Nie miałam takiego w domu i użyłam chiferi rigati, czyli po prostu makaronu kolanka. Zupa jest obłędnie pyszna, naprawdę nie przesadzam. Idealna na jesienno – zimowe dni. Pamiętajcie, że należy przygotować jej tyle, aby na pewno została zjedzona od razu. W innym wypadku makaron spęcznieje w zupie, będzie miękki i niedobry. U mnie nie było tego problemu. Rodzina Czosnków na czele z juniorami pochłonęła cały gar w mgnieniu oka.

pasta e fagioli

Pasta e fagioli

Pasta e fagioli – pyszna i pożywna zupa włoska

Przyrządzenie:

W dużym garnku rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotki, dodaj seler naciowy, marchew, papryczkę chili i czosnek. Smaż około 8 minut mieszając. Dodaj pomidory, botwinkę i skórkę z parmezanu. Zalej całość 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zamknij garnek, zmniejsz ogień i gotuj zupę 80 minut. Jeśli masz fasolę suchą, dodaj ją także od razu do garnka.

Po tym czasie boczek usmaż na suchej patelni, odsącz z tłuszczu i dodaj do zupy. Połowę fasoli wyjmij z garnka, zmiksuj na puree i z powrotem dodaj do zupy. Jeśli masz fasolę z puszki – połowę z niej zmiksuj, a drugą połowę dodaj do garnka.

Wrzuć makaron i gotuj w zupie, aby był al dente. Dodaj bazylię. Wymieszaj dokładnie i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Gotową pasta e fagioli nałóż na talerze i posyp z wierzchu świeżo startym serem parmezan.

Smacznego

pasta e fagioli

Pożywna zupa włoska z makaronem i fasolą

pasta e fagioli

Pożywna zupa włoska z makaronem i fasolą



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]