Papryki faszerowane

16 kwi 2013

To jeden z moich najbardziej ulubionych i chyba najpyszniejszych przepisów. Składniki są super zdrowe, a pasta pomidorowa idealnie się z nimi komponuje. Moja rodzina za nimi przepada. Nie ukrywam, że wymagają trochę pracy, ale warto, bo są wyjątkowe. Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną.

papryki faszerowane

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksuj razem, krótko.
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie.
Zmielone mięso wołowe dopraw solą i pieprzem i usmaż na oliwie z oliwek. Gdy będzie gotowe, dodaj pomidory z puszki, chwilę gotuj i wrzuć do dużego garnka, w którym będziesz mieszać składniki na farsz.
Na patelnię po mięsie wrzuć posiekaną cebulę, po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem i smaż razem aż pieczarki lekko zbrązowieją. Dodaj do garnka.
Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na kolejnej małej porcji oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię, dynię i szpinak. Dopraw i duś razem chwilę. Również dodaj do garnka z farszem.
Pokrojoną w kostkę fetę, posiekaną natkę pietruszki i orzechy wrzuć do farszu. Wszystko dobrze zamieszaj, dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Papryki umyj. Odetnij „czapeczki” i pozbądź się gniazd z ogonkami.
Nadziewaj papryki powstałym farszem i przykryj „czapeczkami”. Lekko spryskaj papryki oliwą z oliwek.
Papryki wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz około 50 minut, aż będą miękkie.
Podawaj z pastą pomidorową.

Smacznego

papryki faszerowane

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

papryki faszerowane

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

papryki faszerowane

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną



Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]

Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]



[instagram-feed]