Owoce zapiekane z koglem moglem

Owoce zapiekane z koglem moglem

Nareszcie pogoda jaką lubię! Uwielbiam jak jest ciepło, wręcz upalnie. Najprzyjemniej, co prawda, byłoby spędzać takie dni gdzieś nad morzem/oceanem, ale nie można mieć wszystkiego. Można natomiast mieć możliwość spożywania posiłków w otoczeniu pięknych okoliczności przyrody… Dzisiejszy deser smakowany w ogrodzie był w związku z tym jeszcze smaczniejszy. Owoce z koglem moglem – przepis banalny, a smak wyjątkowy. Dawno temu jadłam takie owoce w jednej z nadmorskich restauracji, ostatnio przypomniał mi ten smak Kurt Scheller, podczas warsztatów kulinarnych. Przygotowywaliśmy kiwi, jabłka i gruszki zapiekane z koglem moglem. Dzisiaj owoce letnie.

Owoce zapiekane z koglem moglem

Przyrządzenie:
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel – mogel, aż stanie się prawie biały i mocno gęsty.
W miseczce ułóż pokrojone na pół truskawki, maliny i jagody. Polej je koglem – moglem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni, do momentu aż wierzch nabierze złoto – brązowej barwy.
Owoce z koglem moglem są gotowe do smakowania.
Smacznego
owoce zapiekane z koglem moglem
owoce zapiekane z koglem moglem
Owoce z sadu i dzialki