Orzotto z boczkiem, puree z dyni i oscypkiem

30 wrz 2015

Jak wiecie, w związku z tym, że biorę udział w konkursie z Poland at Expo Milanood organizatorów dostałam wielką pakę cudownych, najlepszych polskich produktów. Przede mną pozostał ostatni etap konkursu, w którym przygotować będę musiała deser. Zostało mi wiele pyszności, których nie wykorzystałam w poprzednich daniach i na deser też mam inny pomysł.Postanowiłam zatem przygotować jeszcze jedno danie główne z produktami z paczki. Orzotto z boczkiem – risotto z pęczaku z puree z dyni, grzybami, boczkiem, oscypkiem i żurawiną wyszło idealnie. Możecie dodać do niego na koniec zimne masło, aby było bardzie aksamitne i gładkie.

orzotto z boczkiem

Orzotto z boczkiem, puree z dyni i oscypkiem

Orzotto z boczkiem, puree z dyni i oscypkiem

Przyrządzenie:

Grzyby zalej wrzątkiem, odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie wyjmij grzybki i pokrój w kostkę. Pozostaw wywar grzybowy.

Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Natnij nożem. Posól i skrop oliwą truflową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij dynię. Po ostygnięciu obierz ze skórki i zmiksuj miąższ blenderem. Odstaw.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Czosnek obierz i posiekaj.

Listki szałwii pokrój w paseczki.

Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni na chrupko, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj kaszę pęczak i wymieszaj całość dokładnie.

Dodaj pokrojone grzyby i wlej wywar grzybowy. Gotuj mieszając, aż pęczak wchłonie płyn.

Dolewaj bulion warzywny chochlą, porcjami, cały czas mieszając.

Dodaj boczek, czosnek i puree z dyni. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszaj. Wsyp starty oscypek i dodaj posiekane listki szałwii. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 minut.

Orzotto podawaj gorące posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli wolisz bardziej aksamitną konsystencję orzotto, dodaj zimne masło i wmieszaj w kaszę.

Smacznego

orzotto

orzotto

orzotto

Orzotto z boczkiem, puree z dyni i oscypkiem



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]