Najpyszniejsze babeczki na świecie!

2 lis 2013

Najpyszniejsze babeczki na świecie!

Przed tym wyjątkowym przepisem nie będę się zbytnio rozpisywać, abyście mogli jak najszybciej do niego dotrzeć.
Nie jestem najlepsza w deserach, dlatego – jak możecie zauważyć – nie ma na blogu zbyt dużej ilości przepisów na słodkości.
Czasem jednak najdzie mnie ochota na „farmację” i cieszę się wtedy niezmiernie, gdy wyjdzie mi z tego coś dobrego. A tym razem wyszło przepysznie. I szkoda, że tylko 6 zrobiłam, bo te babeczki mogę bez przeszkód, nazwać najpyszniejszymi na świecie, może nawet niebiańskimi.

Przepis ten zgłosiłam do konkursu „Kreatywne babki”, którego organizatorami są Olympus i Dr. Oetker. Będzie mi bardzo miło, jeśli zechcecie oddać na mnie swój głos.
Zagłosować można tutaj:
http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/92

Najpyszniejsze babeczki

Najpyszniejsze babeczki na świecie!

Przyrządzenie:
Do przygotowania niebiańskich babeczek potrzebne są foremki pierścieniowe.
Mąkę przesiej do miski, zrób w środku wgłębienie, wkrusz drożdże, zalej je ciepłym mlekiem (pamiętaj, że nie może być zbyt gorące, bo „zabije” drożdże) i rozpuść. Powierzchnię rozczynu przysyp mąką. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
Do roztopionego, ale już letniego masła, dodaj cukier, skórkę z cytryny oraz jajka. Wszystko razem dokładnie utrzyj.
W momencie kiedy na rozczynie pojawią się pęknięcia, dodaj masę jajeczną i wyrób ciasto energicznie ręką, tak, aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, aby było łatwo rozciągliwe. Ponownie odstaw miskę przykrytą ściereczką, w ciepłe miejsce, na 15 minut.
Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto włóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij je do foremek – do połowy ich wysokości. Pozostaw foremki pod przykryciem jeszcze na 15 minut.
Piecz babeczki około 15 minut.
Zagotuj wodę z cukrem na syrop. Ostudź i dolej Cointreau.
Upieczone i wystudzone babeczki nasącz w syropie. Posmaruj je cienko podgrzaną marmoladą pomarańczową.
Na pierwsze nadzienie zagotuj białe wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj dotąd aż zgęstnieje. Włóż gruszkę i chwilę podgrzej.
Ubij śmietankę na sztywno.
Babeczki napełnij nadzieniem i ozdób porcją bitej śmietany.
Na drugie nadzienie również zagotuj wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj aż zgęstnieje i włóż kawałki ananasa. Krótko zagrzej.
Połóż nadzienie na bitej śmietanie.
Żółtka ubij z cukrem na gładką masę. Wstaw miskę z koglem – moglem do gorącej kąpieli wodnej i energicznie ubijając, stopniowo dodawaj wino z ziarenkami laski wanilii. Masa powinna nabrać konsystencji kremu i podwoić swoją objętość.
Jeszcze ciepłym kremem obłóż babeczki i natychmiast podawaj.
Smacznego bardzo!
Najpyszniejsze babeczki
Najpyszniejsze babeczki
Najpyszniejsze babeczki
Najpyszniejsze babeczki
Najpyszniejsze babeczki


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]