2 gru 2014
Mistrzowska kanapka, taki temat. Według mnie to pyszne pieczywo (najlepiej upieczone przeze mnie;), dobre mięsko i fajnie skomponowane dodatki. Lubię, gdy „miesza” się różne smaki ze sobą, gdy po każdym kęsie jesteśmy zaskoczeni (pozytywnie rzecz jasna) i zarazem jak najbardziej chętni na kolejny. Tak właśnie mi się dzisiaj jadło moją kanapkę. Bardzo jestem zadowolona z efektu. Myślę, że zdjęcia w pełni oddają mistrzostwo mojej kanapki.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]