Mistrzowska kanapka z kiełbasą krakowską Henryk Kania

2 gru 2014

Mistrzowska kanapka, taki temat. Według mnie to pyszne pieczywo (najlepiej upieczone przeze mnie;), dobre mięsko i fajnie skomponowane dodatki. Lubię, gdy „miesza” się różne smaki ze sobą, gdy po każdym kęsie jesteśmy zaskoczeni (pozytywnie rzecz jasna) i zarazem jak najbardziej chętni na kolejny. Tak właśnie mi się dzisiaj jadło moją kanapkę. Bardzo jestem zadowolona z efektu. Myślę, że zdjęcia w pełni oddają mistrzostwo mojej kanapki.

mistrzowska kanapka

Mistrzowska kanapka z kiełbasą krakowską Henryk Kania

Przyrządzenie:
W misce wymieszaj obie mąki, drożdże, cukier i sól. Dodaj olej, pomidory suszone, jajko i wlej wodę. Wszystko dokładnie zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
W tym czasie przygotuj karmelizowane orzechy. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz orzechy włoskie 7 minut. Po tym czasie przełóż je na bawełnianą ściereczkę, „zamknij” ją i pocieraj orzechy o siebie. W ten sposób zejdzie z nich skórka. Obrane orzechy przełóż do rondelka, zasyp cukrem (możesz dodać go więcej) i wlej 100 ml wody. Gotuj mieszając, aż woda prawie w całości wyparuje i zacznie się robić karmel. Dosyp szczyptę soli i paprykę mieloną. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczki.
karmelizowane orzechy
Warzywa usmaż na patelni grillowej. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Z ciasta na bułki uformuj 5 – 6 kulek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość lepkie. Możesz ewentualnie lekko podsypać je mąką.
bułki warzywne
Wstaw do piekarnika i piecz 20 – 25 minut, aż lekko urosną i nabiorą złocistej barwy.
Ostudzone bułki przekrój na pół. Każdą posmaruj serem feta i połóż porcję orzechów karmelizowanych.
Następnie połóż rukolę i plastry kiełbasy krakowskiej Henryk Kania.
kiełbasa krakowska
Na kiełbaskę połóż warzywa grillowane. Drugą połowę bułki także posmaruj serem feta. Złącz bułkę i zajadaj się ze smakiem:)
mistrzowska kanapka
mistrzowska kanapka
Smacznego!:)


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



[instagram-feed]