Mazurek świąteczny

2 kwi 2013

Mazurek świąteczny

Już po Świętach rzecz jasna, ale jeszcze przedstawię Wam naszą wersję mazurka. Piszę naszą, bo to przepis mojej mamy, a ja od Niej nauki podjęłam i przejmuję przepis. Mama w mazurkach jest naprawdę dobra, rzekłabym nawet, że poważnie się w tym daniu wyspecjalizowała. Nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurków Urszulki.

mazurek świąteczny

Mazurek świąteczny

Mazurek świąteczny

Przyrządzenie:

Wszystkie składniki ciasta schłodzić. Żółtka przetrzyj przez sito. Mąkę i cukier puder przesiej. Zimne masło zetrzyj na grubej tarce.
Wszystkie składniki połóż na blacie, najlepiej zimnym. Posiekaj je szerokim noże, aż się połączą. Przy łączeniu nie dotykaj rękami!
Ulep kulę, zwiń w folię i wsadź do lodówki najlepiej na noc.
Kolejnego dnia rozwałkuj ciasto, ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 190C przez około 15 minut. Będzie gotowe gdy zacznie się robić złote.
Po wystudzeniu polej mazurka, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Udekoruj orzechami i owocami kandyzowanymi, jeśli chcesz.

Smacznego

 



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]