Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

19 lut 2013

Wczoraj była lekka sałatka, dzisiaj ugotowałam nieco „ciężej”, ale równie przepysznie. Coś specjalnego dla mojego męża. Marcin jest amatorem wszelkich makaronów. W Jego menu mogłyby znajdować się tylko: makarony, schabowy z kapustą zasmażaną i obowiązkowo ziemniaczanym puree oraz na deser pączki. Nie jest zbyt trudnym domownikiem do wyżywienia. Ten makaron ze szpinakiem i gorgonzolą zaczęłam przyrządzać razem z moją siostrą oraz przyjaciółką podczas wspólnych babskich, wesołych wieczorów, jak mieszkałam jeszcze na Ursynowie. Potem do naszego grona dołączył Marcin i również stał się fanem tego dania. Jestem pewna, że każdy kto go spróbuje przyzna mi rację, że jest doskonały w smaku i jednocześnie w prostocie wykonania.

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Przyrządzenie:

Nastawiamy wodę na makaron.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Przyrumieniamy i odkładamy na ręcznik papierowy żeby wchłonął powstały tłuszcz. Na patelnię po boczku lejemy odrobinę oliwy z oliwek oraz kładziemy łyżeczkę masła. Dodajemy posiekany czosnek. Chwilę podgrzewamy i wrzucamy umyty szpinak. Solimy (niewiele, bo ser gorgonzola jest słony!) i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. Gdy szpinak lekko zmięknie, dodajemy do niego pokrojony ser gorgonzola.
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Szpinak z gorgonzolą

Mieszamy i gdy ser się rozpuści dolewamy (na małym ogniu) śmietankę. Gdy składniki się ładnie połączą wrzucamy wcześniej usmażony boczek i mieszamy.
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Sos do makaronu

Do powstałego sosu wrzucamy ugotowany al dente i odcedzony makaron. Mieszamy i od razu podajemy. Posypujemy uprażonymi orzechami oraz startym parmezanem bądź grana padano.

Smacznego

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron z boczkiem, szpinakiem i gorgonzolą



Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]