10 mar 2014
Już nie wiem nawet czy pisałam Wam o tym, że mam nową dostawę przepysznych delikatesów z Hiszpanii i Portugalii? Jeśli nie, to tylko dlatego, że wiele mam ostatnio obowiązków i jestem w ciągłym „niedoczasie”.Przepisów do opisania na blog mam chyba z 10 – nie wiem kiedy to wszystko nadrobię. A co do dostawy – rodzicie moi najukochańsi wrócili właśnie z podróży hiszpańsko – portugalskich i po raz kolejny obdarzyli mnie smakołykami z tamtych rejonów. Dlatego też wiele najbliższych przepisów będzie zapewne z nutką tamtejszej kuchni. Tak myślę sobie, że to raczej nie nowość na moim blogu – większość przepisów jest jednak z tradycjami śródziemnomorskimi 😉 Taki też jest poniższy przepis. Trufle czarne z Hiszpanii, makaron i ser parmezan z Włoch i moje serce – polskie, ale jakże zakochane w kuchni śródziemnomorskiej! Makaron z truflami i polędwiczką wieprzową.
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]