Makaron z owocami morza

10 kwi 2013

Makaron z owocami morza

Kupiłam pyszny makaron z szafranem. Nie mogłam długo czekać i od razu postanowiłam coś z nim ugotować i zjeść oczywiście. Przyrządziłam do niego sos pomidorowy z owocami morza. Do tego obowiązkowo wino – proponuję zimne różowe bądź białe. Miłego wieczoru…

Makaron z owocami morza

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Jeśli masz mrożone owoce morza, po rozmrożeniu skrop je sokiem z cytryny, posól i posyp pieprzem.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż krótko wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z puszki, zioła suszone oraz posiekaną bazylię. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj owoce morza i gotuj razem 5 minut. Sos zmieszaj razem z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Makaron z owocami morza

 



Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]